Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη χθες, προκάλεσε θετικά σχόλια, καθώς και οι δύο πολιτικοί φάνηκαν να επιθυμούν να δείξουν τη διάθεση τους για συνεργασία. Παρ’ όλα αυτά, το αν αυτή η πρόθεση είναι ειλικρινής ή απλώς για τα μάτια του κόσμου θα φανεί στο μέλλον, καθώς θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία ή αντιπαράθεση.
Αν και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ακόμα νωρίς, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα προκύψουν. Πριν από αυτό, όμως, θα υπάρξουν άλλες δοκιμασίες για τη σχέση τους, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός, νομοθετήματα που αφορούν την ακρίβεια και την κοινωνία, καθώς και το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν τη διαφωνία τους σχετικά με την οικονομική πολιτική, ειδικά όσον αφορά τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ και την golden visa.
Στελέχη της κυβέρνησης σχολίασαν ότι κάθε πρόταση από το ΠΑΣΟΚ είναι καλοδεχούμενη για συζήτηση, αρκεί να έχει βάση. Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, φαίνεται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης σε θέματα όπως το δημογραφικό και η εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την εθνική στρατηγική της για το δημογραφικό και οι προτάσεις που θα κατατεθούν μπορούν να συζητηθούν.
Η πρόταση για τη δημιουργία εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και η ανάγκη σύστασης Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή για την ακρίβεια, έχουν επίσης γίνει θετικά αποδεκτές από την κυβέρνηση.
Σιωπηλή συναίνεση
Πάντως, η πρώτη ένδειξη συναίνεσης φάνηκε να επιτυγχάνεται δια της σιωπής. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι το ζήτημα είναι πρόωρο και δεν έγινε καμία αναφορά στην ονοματολογία για τον ΠτΔ.
Η σημασία της συνάντησης
Η συνάντηση αυτή έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και εντάσεις, κυρίως λόγω των υποκλοπών. Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε μετά την εκκαθάριση εσωκομματικών ζητημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τη σημαντική συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η καθυστέρηση της συνάντησης ήταν περίπου τρία χρόνια, και η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις 13 Οκτωβρίου έδωσε την αφορμή στον πρωθυπουργό να καλέσει τον νέο πρόεδρο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν καλή και ειλικρινής, επισημαίνοντας ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο συζήτησαν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό.
Η σκιά των υποκλοπών
Το αν θα διατηρηθεί η εικόνα συναίνεσης θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με νομοθετήματα που αφορούν την κοινωνία και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και από τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Παράλληλα, ο τρόπος που θα κλιμακώσει την κριτική του το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική θα δείξει αν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί πραγματικά να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις τους παραμένει το ζήτημα των υποκλοπών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέτει νέα μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ενόψει της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Είναι αδιανόητο να μην συμμορφώνεται η ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.