Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Σερ Κιρ Στάρμερ, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτή η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση, εν μέσω κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Η προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:45, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ανανέωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ποικίλους τομείς, όπως η Ναυτιλία, η έρευνα, η καινοτομία και ο Τουρισμός. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό ζήτημα. Η κατάσταση αυτή απασχολεί ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται καθημερινά. Αντίθετα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη και προστασία των συνόρων της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνάντηση θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για συζητήσεις σχετικά με τη στενότερη διεθνή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. Από το 2025 έως το 2026, η Ελλάδα θα είναι ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη, θα χρειαστεί να αποφασίσουν σχετικά με θέματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Στην ατζέντα θα συμπεριληφθούν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τοποθετήσει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επιδιώκοντας τη δημιουργία στενότερων δεσμών με την ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναμένονται να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου.
Σχετικά με το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα τεθεί στον Βρετανό Πρωθυπουργό, αν και υπογραμμίζουν ότι η συζήτηση διεξάγεται με το Βρετανικό Μουσείο.