10.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο σχέδιο της προδοσίας στο Αιγαίο είναι έτοιμο

Το σχέδιο της προδοσίας στο Αιγαίο είναι έτοιμο

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φτάνει στην Αθήνα, με την Αγκυρα να τον υποδέχεται ως θριαμβευτή μετά από την πρόσφατη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, που προήλθε από χρόνια πιέσεων, και πιο πρόσφατα, από τη χρήση στρατιωτικής βίας, όπως στην περίπτωση της Κάσου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί τις υποχωρήσεις που έχει ζητήσει η Τουρκία, με τη στήριξη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια. Έτσι, προετοιμάζεται να παραχωρήσει περιοχές εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Η επίσκεψη αυτή συνδέεται με τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία καθόρισε το καθεστώς στο Αιγαίο το 1923. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει την αναθεώρηση αυτή από το 2017, υποστηρίζοντας ότι «η Συνθήκη πρέπει να επικαιροποιηθεί». Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα έπρεπε να εξεταστούν, περιλαμβάνοντας θέματα όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ο Ερντογάν είχε επισημάνει τη σημασία της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφέροντας ότι οι συμφωνίες μπορούν να αλλάξουν όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, κάτι που φαίνεται να έχει γίνει εμμονή για την Τουρκία. Οι δηλώσεις του, που έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, δείχνουν τη σταθερή του επιθυμία για μια νέα διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη του «Έτους Πολιτισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας», με αφορμή μια έκθεση που θα παρουσιάσει ιστορικά έγγραφα που σχετίζονται με τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ιαπωνία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης και για οποιαδήποτε τροποποίηση της, απαιτείται η ενημέρωσή της. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 80 τεκμήρια που καλύπτουν την ιστορία των σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας, δείχνοντας την προετοιμασία της Ελλάδας για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις στη Θράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρέχον πακέτο διαπραγμάτευσης δεν περιλαμβάνει προς το παρόν τη Θράκη. Η Τουρκία αναμένεται να αρχίσει να διεκδικεί τη Θράκη μόλις εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Αιγαίο. Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη Θράκη, όπως αυτές του Χακάν Φιντάν για την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, υποδεικνύουν ότι το θέμα αυτό παραμένει εκτός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούνται από την Άγκυρα στην περιοχή, παρά τις προκλήσεις που προέρχονται από το τουρκοελεγχόμενο κόμμα DEB.

Η κατάσταση στη Θράκη θα επανέλθει στο προσκήνιο όταν η Τουρκία κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ερντογάν είχε τονίσει τη σημασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην κατανοεί πλήρως ότι η Άγκυρα θα θέσει το θέμα της Θράκης μόλις εδραιώσει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Είτε δεν το αντιλαμβάνονται, είτε, ως υπάλληλοι ξένων συμφερόντων, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Η προδοσία, φαίνεται, είναι προγραμματισμένη και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την υλοποιήσει, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντάλλαγμα το «casus belli»

Αξιοπιστες πηγές αναφέρουν ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μαρία Γαβουνέλη, η διαπραγμάτευση αφορά εύρος 8-9 μιλίων για τα χωρικά ύδατα, με στόχο να ευθυγραμμιστεί το εύρος των χωρικών υδάτων με το αντίστοιχο του εναέριου χώρου, που είναι 10 μίλια. Όταν ρωτήθηκε για τη διαπραγμάτευση, η Γαβουνέλη απάντησε με σαρκασμό, λέγοντας ότι «οκτώ-εννέα μίλια είναι μια διαπραγμάτευση».

Η Τουρκία, με αντάλλαγμα την υποχώρηση της Ελλάδας, αναμένεται να άρει το «casus belli», το οποίο η Αθήνα θα παρουσιάσει ως «νίκη» στον ελληνικό λαό. Έτσι, όλοι θα φαίνονται ευχαριστημένοι, τουλάχιστον για λίγο. Ο Φιντάν θα συνεχίσει να κατηγορεί την Αθήνα ως τον κύριο υποκινητή των κρίσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει την ειρήνη στο Αιγαίο, ακόμα και αν αυτό προέρχεται από υποχωρήσεις.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο