Σημαντική προειδοποίηση για τις κονσέρβες τόνου εξέδωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, τονίζοντας ότι τα επίπεδα υδραργύρου σε αυτά τα προϊόντα παραμένουν σε ανησυχητικά ύψη. Οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις αρμόδιες αρχές να «λάβουν άμεσα μέτρα» για την προστασία των καταναλωτών, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου στα κονσερβοποιημένα προϊόντα τόνου.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την MKO Bloom, ο τόνος σε κονσέρβες είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία που αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 148 κονσέρβες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) αποκάλυψε ότι το 100% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με υδράργυρο.
Η Bloom επισημαίνει ότι σε περισσότερες από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg. «Οι τρέχουσες μέγιστες περιεκτικότητες υδραργύρου για τον τόνο στην Ευρώπη καθορίστηκαν με βάση τα ποσοστά μόλυνσης και όχι με κριτήριο τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση υδραργύρου για τον φρέσκο τόνο είναι 1 mg/kg, γεγονός που σημαίνει ότι η ανοχή στον υδράργυρο είναι τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση», καθώς ο υδράργυρος παραμένει τοξικός ανεξαρτήτως της πηγής του.
Ο υδράργυρος, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις δέκα πιο επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία. Στη θάλασσα, ο υδράργυρος μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ακόμη πιο τοξική μορφή, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch χαρακτηρίζουν την κατάσταση «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν την άμεση λήψη «επείγοντων μέτρων». Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμίσει τα επιτρεπόμενα όρια υδραργύρου για τον τόνο με αυτά των άλλων ειδών ψαριών, δηλαδή στα 0,3 mg/kg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: