15.9 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ Google, η Apple και η παρέμβαση της ΕΕ στη «μάχη» κατά...

Η Google, η Apple και η παρέμβαση της ΕΕ στη «μάχη» κατά των μονοπωλίων

Οι τελευταίες εβδομάδες μπορεί να μείνουν στην ιστορία ως το «σημείο καμπής» για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, γνωστές και ως Big Tech. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών προστίμων στις Google και Apple για μονοπωλιακές πρακτικές, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε μια τρίτη αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Google.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι η Google κατέχει παράνομα το μονοπώλιο στην αγορά αναζητήσεων. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ξεκίνησε μια σημαντική έρευνα για τις ψηφιακές διακρίσεις στις τιμές που επηρεάζουν τους καταναλωτές στο διαδίκτυο. Η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, που θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις, υποστήριξε σθεναρά την καταπολέμηση της μονοπωλιακής δύναμης κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την περίπτωση της σύλληψης του ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, από τις γαλλικές αρχές. Επίσης, η Τέιλορ Σουίφτ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, με μια ανάρτηση που καταδίκαζε την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ύστερα από την αναδημοσίευση από τον Τραμπ των AI deepfakes που την έδειχναν να τον υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, όλα αυτά συνιστούν μια «νίκη» απέναντι στα επιχειρήματα που προβάλλουν οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες από τη δεκαετία του 1990 για να εδραιώσουν την εξουσία τους. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ρυθμιστικές δομές και νομοθετικές λύσεις ώστε οι ψηφιακές πλατφόρμες να ξαναγίνουν χρήσιμες για τον μέσο πολίτη.

«Η συλλογή δεδομένων έχει γίνει κοινή σε όλες τις συσκευές, από τα έξυπνα αυτοκίνητα μέχρι τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες και τα τηλέφωνα στις τσέπες μας»

Οι Big Tech δεν είναι κάτι ξεχωριστό

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Big Tech δεν είναι αποκομμένες από την υπόλοιπη βιομηχανία και δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε ειδικούς κανόνες. Το ψηφιακό εμπόριο και οι ψηφιακές επικοινωνίες πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για όλες τις βιομηχανίες.

Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε με δύο ομοσπονδιακές αποφάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκριναν τη Google ως παράνομο μονοπώλιο. Η τρίτη υπόθεση που άνοιξε τη Δευτέρα θα εξετάσει περαιτέρω τη λειτουργία της διαδικτυακής διαφήμισης.

Αυτή η υπόθεση, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να αναδείξει την ανισότητα ισχύος μεταξύ της Google και των δημιουργών περιεχομένου και διαφημιστών, καθώς και το πώς ο καπιταλισμός της επιτήρησης έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για αλγοριθμικές διακρίσεις εις βάρος των πελατών.

Η Google έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους εκδότες και τους διαφημιστές της, επιτρέποντάς της να υποτιμά τα διαφημιστικά ποσοστά των ανταγωνιστών της για να ενισχύσει τη δική της διαφημιστική επιχείρηση. Ωστόσο, η παρακολούθηση της Google δεν περιορίζεται μόνο στους διαφημιστές. Ως ψηφιακός μεσάζων, μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για σχεδόν όλες τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες – από την εργασία και τη διασκέδαση μέχρι την πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τις συναλλαγές μας με τράπεζες και γιατρούς.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαφημιστές για να προσφέρουν διαφορετικές τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες. Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι ίσως πληρώνετε περισσότερα για ξενοδοχεία επειδή είστε επαγγελματίας ταξιδιώτης; Αυτό μπορεί να συμβαίνει και, αν είναι έτσι, είναι παράνομο, καταλήγουν οι Financial Times.

Όπως δήλωσε πρόσφατα η FTC, ξεκινώντας μια έρευνα για τις αλγοριθμικές διακρίσεις στις τιμές, η διαφανής χρήση δεδομένων για την τιμολόγηση είναι αποδεκτή, αλλά «τώρα η συλλογή δεδομένων έχει γίνει κοινή σε όλες τις συσκευές, από τα έξυπνα αυτοκίνητα μέχρι τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες και τα τηλέφωνα στις τσέπες μας. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι συσκευές τους συλλέγουν συνεχώς δεδομένα γι’ αυτούς και ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τους χρεώνουν περισσότερα για προϊόντα και υπηρεσίες. Η παλιά πρακτική της στοχευμένης τιμολόγησης έχει αντικατασταθεί από την τιμολόγηση υπό επιτήρηση».

Το επιχειρηματικό μοντέλο των Big Tech έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να διαχωρίζονται και να υφίστανται διακρίσεις με πολλούς τρόπους. Αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Το Project Gretzky

Η νέα έρευνα ευθυγραμμίζεται με πολλές υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο διευθύνει ο κορυφαίος αντιμονοπωλιακός ελεγκτής Τζόναθαν Κάντερ, ο οποίος έχει διεξάγει έναν αριθμό ρεκόρ ελέγχων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το υπουργείο επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η αλγοριθμική τιμολόγηση πριν οι ιδιώτες προλάβουν να κερδίσουν δικαστικές νίκες σε χαμηλότερα δικαστήρια, σημειώνουν οι Financial Times.

Το 2022, ο Κάντερ ξεκίνησε το Project Gretzky, το οποίο πήρε το όνομά του από τον διάσημο παίκτη χόκεϊ Γουέιν Γκρέτκσι. Όπως λέει, «αυτό που έκανε τον Γκρέτκσι σπουδαίο είναι ότι έκανε πατινάζ όχι εκεί που είναι ο δίσκος, αλλά εκεί που πρόκειται να πάει». Όταν ασχολείσαι με μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο του δικτύου για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε τομείς εκτός από τον δικό τους, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η πρόβλεψη είναι κρίσιμη.

Μακροχρόνια σύγκρουση

Θα χρειαστούν χρόνια για να καθοριστεί νικητής, καθώς οι μάχες διεξάγονται σε διάφορους τομείς, από το λιανικό εμπόριο έως τη γεωργία και τη στέγαση έως την ασφάλιση. Αυτές οι μάχες θα συνδυαστούν με άλλες πολιτικές προκλήσεις, όπως η αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και η υιοθέτηση νέων ψηφιακών κανόνων, καθώς και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, το σημείο καμπής είναι προφανές. Ενώ η Κάμαλα Χάρις έχει δείξει συμπάθεια προς τη Σίλικον Βάλεϊ, είναι πολύ πιθανό ότι οι ρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχιστούν αν κερδίσει, εν μέρει λόγω των ανησυχιών της για τις πολιτικές ελευθερίες και τις διακρίσεις. Το επιχειρηματικό μοντέλο των Big Tech έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να διαχωρίζονται και να υφίστανται διακρίσεις με πολλούς τρόπους. Αυτό αρχίζει τώρα να αλλάζει.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο