Στην επερχόμενη έκθεση λουλουδιών Chelsea Flower Show στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον πρώτο κήπο που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Οι «έξυπνοι κήποι» θα είναι σε θέση να σας ενημερώνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ποτίσετε, να κλαδέψετε ή να λιπάνετε το έδαφος, ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών σας.
Διαδραστικότητα και καινοτομία
Ο κήπος, γνωστός ως «Avanade ‘Intelligent’ Garden», έχει σχεδιαστεί από τον Tom Massey σε συνεργασία με τη Microsoft. Οι αισθητήρες εδάφους θα συνεργάζονται με τεχνητή νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα από την Royal Horticultural Society, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη φροντίδα των φυτών.
Αισθητήρες θα παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την φροντίδα των φυτών.
Εξοικονόμηση νερού
Σύμφωνα με τον Massey, η τεχνολογία των αισθητήρων μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγάλες εκτάσεις. Αντί για αυτόματα συστήματα ποτίσματος που ενεργοποιούνται με βάση το χρόνο, τα φυτά θα ποτίζονται μόνο όταν η υγρασία του εδάφους πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση νερού.
Αποδοτικότερη χρήση των πόρων
Η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην ευκολία των κηπουρών. Ένα κύριο κίνητρο πίσω από τη δημιουργία αυτού του κήπου είναι η προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Κατανοώντας τις ακριβείς ανάγκες του κήπου, οι φροντιστές του μπορούν να του παρέχουν ακριβώς ό,τι χρειάζεται – και τίποτα περισσότερο.
Ο σχεδιαστής τόνισε επίσης ότι ο κήπος θα είναι διαδραστικός. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτούν «πώς είσαι;» και ο κήπος θα μπορεί να απαντάει «Χρειάζομαι λίγο περισσότερο νερό, ίσως χρειάζομαι κλάδεμα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη χρήση έξυπνων αισθητήρων στον κήπο. Για παράδειγμα, ο οικιακός μετεωρολογικός σταθμός Netatmo μπορεί να συνδυαστεί με έναν μετρητή βροχής για να παρακολουθεί με ακρίβεια τη βροχόπτωση, μαζί με άλλα περιβαλλοντικά δεδομένα. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να υπολογίσετε αν ο κήπος σας χρειάζεται πότισμα.