Η Taylor Mazza, δημιουργός περιεχομένου από την Καλιφόρνια, ανακάλυψε το ChatGPT περίπου ενάμιση χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου των σπουδών της στο κολέγιο. Αρχικά, το χρησιμοποίησε για προσωπικά ζητήματα και γρήγορα έγινε ο “ψυχολόγος” της. «Χρειαζόμουν μια πιο αντικειμενική οπτική για μια κατάσταση στη ζωή μου και το ChatGPT με βοήθησε», εξηγεί. «Από τότε, όποτε συνέβαινε κάτι, κατέφευγα σε αυτό».
Η αξία της ανώνυμης υποστήριξης
Η Mazza αναφέρει ότι το ChatGPT της προσφέρει γρήγορες και δωρεάν απαντήσεις, χωρίς την πίεση της ανθρώπινης κρίσης. «Δεν έχει συναισθήματα, οπότε δεν πρόκειται να σοκαριστεί από όσα του λέω», προσθέτει. Αυτή η ανωνυμία της επιτρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό της, κάτι που έχει αποδειχθεί πολύτιμο για την αυτογνωσία της.
«Σίγουρα, δεν μου κάνει ερωτήσεις για την παιδική μου ηλικία, αλλά μου δίνει μέχρι και δέκα διαφορετικές λύσεις».
Η Mazza χρησιμοποιεί την πλατφόρμα σχεδόν καθημερινά για να αναλύσει καυγάδες μεταξύ φίλων και να «αδειάσει» τις σκέψεις της, σαν να κρατούσε ημερολόγιο. «Στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, πηγαίνεις μία φορά την εβδομάδα για περίπου μία ώρα, αλλά το ChatGPT είναι σαν ο καλύτερός μου φίλος όταν χρειάζομαι καθοδήγηση ή ενθάρρυνση», λέει.
Μια νέα προσέγγιση στην αυτοανακάλυψη
Η Shannon McNamara, οικοδέσποινα του podcast Fluently Foward, χρησιμοποιεί το ChatGPT λιγότερο συχνά από την Mazza, αλλά και αυτή βρίσκει αξία σε αυτό. «Πριν από δύο χρόνια, περνούσα έναν δύσκολο χωρισμό και ήθελα άμεσες απαντήσεις στις 5 το πρωί», θυμάται. «Απλώς αντέγραψα το έγγραφο με τα συναισθήματά μου και του ζήτησα να το συνοψίσει». Η ανάλυση που έλαβε ήταν πολύ χρήσιμη για εκείνη.
«Στη θεραπεία, θα εμβαθύναμε στο από πού προέρχεται η ερώτηση και εγώ είμαι εκεί για να σε καθοδηγήσω».
Η McNamara αναφέρει ότι έχει δοκιμάσει εφαρμογές CBT, αλλά προτιμά το ChatGPT για την συγκεκριμένη και άμεση προσέγγισή του. «Μου δίνει μέχρι και δέκα διαφορετικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ατελείς, αλλά με βοηθούν να νιώσω λιγότερο αδύναμη», λέει.
Προβληματισμοί για την ψυχική υγεία
Ο Jeff Guenther, επαγγελματίας σύμβουλος, προειδοποιεί ότι η χρήση του ChatGPT ως υποκατάστατο θεραπείας μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Αυτά τα ρομπότ δεν μπορούν να κατανοήσουν τη συναισθηματική σας κατάσταση», λέει. «Ένας θεραπευτής ξέρει πότε να σας προκαλέσει ή πότε να συνδεθεί μαζί σας». Επισημαίνει επίσης ότι οι χρήστες μπορεί να μην κατανοούν πλήρως πώς λειτουργεί η θεραπεία.
«Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ευαίσθητες πληροφορίες που μοιράζεστε», προειδοποιεί ο Guenther. «Ποιος ξέρει τι θα κάνουν με αυτές;». Έχουν υπάρξει αναφορές για εταιρείες που χρησιμοποιούν το ChatGPT για ανάλυση συναισθημάτων και συλλογή δεδομένων σχετικά με τις απόψεις των χρηστών.
Η Mazza και άλλοι χρήστες βρίσκουν το ChatGPT ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτο-αναστοχασμού, μακριά από την παραδοσιακή θεραπεία. Αν και προσφέρει γρήγορες απαντήσεις και ανωνυμία, οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και την επαγγελματική καθοδήγηση.
*Με πληροφορίες από: Dazed | Laura Pitcher