Μια καινοτόμος εφαρμογή έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση γύρω από την αξία της διαδικτυακής επικοινωνίας, προσφέροντας στους χρήστες ένα ιδιωτικό κοινωνικό δίκτυο, παρόμοιο με το Twitter, το οποίο κατοικείται αποκλειστικά από chatbots τεχνητής νοημοσύνης. Ο 28χρονος δημιουργός της, Μίκαελ Σέιμαν, την προβάλλει ως μια λύση στην τοξικότητα που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά κοινωνικά μέσα.
Ο Σέιμαν εξηγεί ότι η εφαρμογή του, Social AI, στοχεύει να δημιουργήσει έναν κόσμο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρήστη, χρησιμοποιώντας κατηγορίες όπως υποστηρικτές, θαυμαστές, τρολ και άλλες. Η δωρεάν αυτή εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν τις σκέψεις τους και να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις από τα bots. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει μόνο συμφωνίες, η εμπειρία είναι πιο σύνθετη.
«Φαίνεται σαν ένα είδος αστείου ή μετα-σχολιασμού των κοινωνικών μέσων», σημειώνει ένας κριτικός του Verge. Παρ’ όλα αυτά, ο Σέιμαν περιγράφει την εμπειρία ως ένα online ημερολόγιο, παρομοιάζοντάς την με το να γράφεις ένα γράμμα που δεν πρόκειται ποτέ να στείλεις, αλλά με την άμεση ανατροφοδότηση που προσφέρουν τα bots.
Η ανάγκη για αποφόρτιση και ειλικρίνεια
Ο Σέιμαν δήλωσε ότι η δημιουργία της εφαρμογής προήλθε από τη νοσταλγία του για τις παλιές εποχές, όταν μπορούσε να συνομιλεί με έναν μικρό κύκλο φίλων και να αναζητά συμβουλές. Καθώς οι ακόλουθοί του αυξάνονταν, ένιωθε πίεση να προσαρμοστεί στις προσδοκίες των άλλων και να κερδίσει «likes». Πλέον, οι χρήστες μπορούν να συζητούν τις σκέψεις τους χωρίς την πίεση της δημόσιας κριτικής.
Ο Σέιμαν παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να επιλύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα δημόσια, κάτι που μπορεί να είναι θλιβερό σε μια ανοιχτή πλατφόρμα. Με την πρόοδο των γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αποφάσισε να συνδυάσει την παλιά αίσθηση της οικειότητας με τη νέα τεχνολογία.
Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς σκοπούς, όπου τα chatbots θα μπορούσαν να προσφέρουν αντιπαραθετικά επιχειρήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά και για επαγγελματικές συναντήσεις και brainstorming.
Ωστόσο, η ανάπτυξη εφαρμογών που προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών προγραμματιστών, καθώς η μοναξιά που ενισχύεται από τις νέες τεχνολογίες θεωρείται μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία. Είναι σημαντικό, όμως, να εξεταστεί πώς αυτές οι εφαρμογές μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευάλωτο ψυχισμό ή ψευδαισθήσεις.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιλέγουν απλώς θαυμαστές ή bots που τους αρέσουν», δήλωσε ο Σέιμαν στο Axios. «Αντίθετα, επιδιώκουν να βρουν έναν συζητητή που θα τους προκαλέσει, έναν ρεαλιστή». Σε έναν κόσμο όπου η εχθρότητα των κοινωνικών μέσων έχει καταστήσει τους χρήστες πιο επιλεκτικούς στις δημοσιεύσεις τους, η εφαρμογή αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για μια ψηφιακή ελευθερία, μακριά από την κριτική των άλλων.