Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενθουσιασμένα με τις νέες καινοτομίες που φέρνει το νέο smartphone τρίτης γενιάς της Huawei. Η εταιρεία έχει καταφέρει να ανακάμψει μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και πλέον ανταγωνίζεται την Apple.
Το Mate XT, το πρώτο smartphone που διπλώνει σε τρία μέρη, παρουσιάστηκε την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του iPhone 16, το οποίο περιλαμβάνει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.
Και τα δύο τηλέφωνα, το iPhone 16 και το Mate XT, θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα από τις 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το νέο μοντέλο της Huawei πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσει εκτός Κίνας.
Η τιμή του Mate XT είναι αρκετά υψηλή, ξεκινώντας από 2.800 δολάρια και φτάνοντας έως και 3.300 δολάρια.
Ένας χρήστης στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε: «Η Apple δεν έχει πέσει, αλλά η Huawei έχει πραγματικά ανακάμψει». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Οι εποχές αλλάζουν. Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα».
Ένα βίντεο που δείχνει υπαλλήλους της Apple στην Κίνα να επισκέπτονται ένα κατάστημα της Huawei για να δουν το Mate XT έγινε viral, φτάνοντας στη δεύτερη θέση των τάσεων στο Weibo για 13 ώρες, με 91 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 6.600 σχόλια.
Η κυκλοφορία του Mate XT έρχεται μετά την επιστροφή της Huawei στην αγορά των ακριβών κινητών 5G με τη σειρά Mate 60 πέρυσι. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία παρουσίασε τη premium σειρά Pura, η οποία βασίζεται σε τσιπ που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτές οι εξελίξεις θεωρούνται στην Κίνα ως νίκη απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβαση της Huawei σε αμερικανικές τεχνολογίες από το 2019.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες θεωρούν την Huawei ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της για κατασκοπεία, κάτι που η Huawei αρνείται.
Από το 2019, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν επεκταθεί και απαγορεύουν την εξαγωγή προηγμένων αμερικανικών τσιπ σε οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία.
Δυσκολίες για την Apple
Ωστόσο, και η Apple αντιμετωπίζει προκλήσεις στην κινεζική αγορά. Η αμερικανική εταιρεία OpenAI, με την οποία συνεργάζεται για τις λειτουργίες AI στα iPhone, δεν έχει παρουσία στην Κίνα και η Apple δεν έχει βρει εναλλακτικό συνεργάτη. Η λειτουργία Apple Intelligence δεν θα είναι διαθέσιμη στην Κίνα πριν από το 2025.
Σύμφωνα με την Canalys, η Apple έχει πέσει εκτός της λίστας των πέντε κορυφαίων προμηθευτών smartphone στην Κίνα κατά το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που είναι πρωτοφανές καθώς για πρώτη φορά οι εγχώριοι κατασκευαστές κατέχουν και τις πέντε θέσεις.
Η Huawei κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, έχοντας παραδώσει 10,6 εκατομμύρια smartphones.