Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έχει αναδημιουργηθεί ψηφιακά με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας στους ανθρώπους παγκοσμίως τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική του ιερού αυτού χώρου, ανεξαρτήτως του που βρίσκονται.
Βατικανό: Ιστορική, πολιτιστική και πνευματική σημασία
Το έργο, που ονομάζεται «Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου» (La Basilica di San Pietro), ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και του Βατικανού, σε συνεργασία με τη γαλλική startup εταιρεία ψηφιακής διατήρησης, Iconem. Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ενδιαφέροντα σημεία του χώρου, ο οποίος χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, και να εστιάσουν σε περιοχές-κλειδιά, όπως ο τάφος του πάπα Παύλου Γ’.
Για τη δημιουργία του ψηφιακού αντιγράφου του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της Βασιλικής, χρησιμοποιήθηκαν drones, κάμερες και λέιζερ, που συνέλεξαν περισσότερες από 400.000 λεπτομερείς εικόνες μέσα σε τρεις εβδομάδες. Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε ειδικά περίπτερα του Βατικανού.
Το έργο αυτό συνέβαλε και στον εντοπισμό δομικών προβλημάτων. «Ο ψηφιακός δίδυμος παίζει ζωτικό ρόλο στις αποκαταστάσεις, βοηθώντας στον εντοπισμό φυσικών τρωτών σημείων και παρέχοντας νέες γνώσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική της Βασιλικής, διασφαλίζοντας ότι η ιστορική, πολιτιστική και πνευματική της σημασία θα παραμείνει για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βατικανού.
Τεχνητή νοημοσύνη και ηθική χρήση
Οι τεχνικές φωτογραμμετρίας, που περιλαμβάνουν τη λήψη χιλιάδων εικόνων από διάφορες γωνίες για τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων, αποκάλυψαν προηγουμένως κρυμμένα ή χαμένα ψηφιδωτά πλακίδια. Επιπλέον, οι ομάδες του Βατικανού ανακάλυψαν μια περίτεχνη οροφή με χρωματιστά τούβλα τοποθετημένα σε σπείρα, ένα χαρακτηριστικό του ρωμαϊκού στυλ της εποχής. «Αυτό το απροσδόκητο εύρημα προσθέτει στην πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της Βασιλικής και θα ενισχύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποκατάστασης», αναφέρει το Βατικανό.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαδικασίες αποκατάστασης. «Αναλύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης με γεωγραφικές ετικέτες, το πρόγραμμα AI for Good Lab της Microsoft συγκρίνει αυτές τις σαρώσεις με αρχειακά δεδομένα για να εντοπίσει δομικές αδυναμίες και σημάδια φθοράς», εξηγεί η ανακοίνωση.
Στην ομάδα του έργου συμμετέχει ο Πάολο Μπενάντι, καθηγητής Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο οποίος παρέχει συμβουλές στο Βατικανό και τον Πάπα Φραγκίσκο σχετικά με την ηθική χρήση της τεχνολογίας. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε ανησυχίες για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης, αναρωτώμενος αν εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της ανθρωπότητας ή αν ενισχύει την εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.
*Με πληροφορίες από: The Art Newspaper | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Microsoft