Τα Μετέωρα είναι ένας από τους πιο γνωστούς και εκπληκτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσελκύοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Αυτό το μαγευτικό μέρος κατέχει τη δεύτερη θέση στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Πέρα από τη φήμη τους ως αγαπημένος προορισμός και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα έχουν τώρα κερδίσει μια θέση και στη λίστα με τα 100 σημαντικότερα Γεωλογικά Μνημεία του κόσμου, χάρη σε μια αξιολόγηση που πραγματοποίησαν η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών (IUGS) και η UNESCO.
Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια του 37ου Παγκόσμιου Γεωλογικού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε τη γεωλογική σημασία των Μετεώρων κατά την τελετή ανακήρυξης και ήταν υπεύθυνος για την υποβολή της υποψηφιότητας.
Η διαδικασία αξιολόγησης
Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, η πιο αναγνωρίσιμη οργάνωση στα θέματα των γεωεπιστημών, σε συνεργασία με την UNESCO, δημιούργησε έναν κατάλογο με τις πιο σημαντικές περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως.
Αυτό το έργο περιλαμβάνει ένα Διεθνές Πρόγραμμα που υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των σημαντικότερων γεωλογικών μνημείων. Οι πρώτες 100 θέσεις ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την Ελλάδα ότι ανάμεσα στις 174 θέσεις που προτάθηκαν φέτος από 64 χώρες, τα Μετέωρα αναγνωρίστηκαν ως ένα από τα 100 σημαντικότερα. Περισσότεροι από 400 γεωεπιστήμονες από 55 χώρες συμμετείχαν στην αξιολόγηση αυτή.
Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε το 2023-2024 και ο κατάλογος που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία μεγάλης διεθνούς αξίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μια περιοχή με γεωλογικά χαρακτηριστικά ή διαδικασίες που έχουν σημαντική επιστημονική σημασία. Αυτές οι περιοχές χρησιμοποιούνται συχνά ως σημεία αναφοράς και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών με την πάροδο του χρόνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2022, στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται και άλλες δύο θέσεις από την Ελλάδα: το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης.