Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη ασθενειών, όπως δείχνουν πολλές μελέτες.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπάρχουν δύο τύποι διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.
Τα μούρα είναι γνωστό ότι ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη. Ωστόσο, οι “μαγικές” δηλώσεις κάποιων τροφών στο διαδίκτυο δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη «δίαιτα κατά του Αλτσχάιμερ».
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν τις ικανότητες σκέψης και μνήμης των ηλικιωμένων. Αυτά τα ευρήματα, όπως αναφέρει το oloygeia.gr, οδήγησαν σε έρευνες για γενικά διατροφικά πρότυπα και το πώς η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Σήμερα, περίπου 944.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 7 εκατομμύρια στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι ζουν με άνοια, με το Αλτσχάιμερ να επηρεάζει περίπου έξι στα δέκα άτομα με άνοια.
Η καθηγήτρια June Andrews OBE FRCN FCGI, ειδικός στη φροντίδα ηλικιωμένων, υπογραμμίζει ότι πολλοί ρωτούν αν υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα ή δίαιτες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση.
Η απάντησή της είναι ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα κατά του Αλτσχάιμερ», αλλά «ότι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό για τον εγκέφαλο».
“Η έρευνα δείχνει ότι όσοι πάσχουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Αν φροντίσετε αυτές τις καταστάσεις, μειώνετε και τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.”, σημειώνει η Τζουν Άντριους.
Η έρευνα εστιάζει σε δύο συγκεκριμένες δίαιτες που μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από τη γνωστική εξασθένηση: τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα MIND (παρόμοια με τη μεσογειακή, αλλά με λιγότερα ζωικά προϊόντα).
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προάγουν την και την αποφυγή ή περιορισμό του αλκοόλ.
Τροφές που αξίζει να προσθέσετε καθημερινά για να ενισχύσετε την προσπάθειά σας κατά της άνοιας περιλαμβάνουν: λάχανο, σπανάκι και μπρόκολο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικά λόγω των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C που περιέχουν.
Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND και κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο, είχαν λιγότερες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology και έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν επτά ή περισσότερες μερίδες τέτοιων τροφών την εβδομάδα είχαν “νεότερο εγκέφαλο” μέχρι και 19 χρόνια.
Ο Puja Agarwal, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής που ειδικεύεται στο ρόλο της διατροφής σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εντυπωσιακά».
«Το εύρημα ότι η κατανάλωση περισσότερων πράσινων φυλλωδών λαχανικών σχετίζεται με λιγότερα δείγματα της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσθέσουν περισσότερα από αυτά στη διατροφή τους». ανέφερε η Puja Agarwal.
Επιπλέον, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως φακές και σόγια, φαίνεται να προσφέρουν οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Το ελαιόλαδο, ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής και της δίαιτας MIND, έχει συνδεθεί με υγιή γήρανση του εγκεφάλου.
Μια μελέτη του 2022 που περιλάμβανε πάνω από 92.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο. Επίσης, υπήρξε 8% έως 34% χαμηλότερος κίνδυνος συνολικής θνησιμότητας σε σύγκριση με άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο.
Αλκοόλ και Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κανείς μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, αλλά επισημαίνουν ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντική διαφορά: Να αποφεύγει το αλκοόλ.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, με έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι «βαρείς πότες» είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία σε σχέση με αυτούς που πίνουν λιγότερο.
Αυτή είναι μια συνήθεια που είναι καλύτερο να υιοθετηθεί νωρίς γιατί όσο πιο νέος μετριάζει το αλκοόλ, τόσο καλύτερα θα γεράσει.