20.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝέα συμφωνία στην COP29 – Αντίκτυποι του κόστους στην Ευρώπη

Νέα συμφωνία στην COP29 – Αντίκτυποι του κόστους στην Ευρώπη

Νέο Σχέδιο Συμφωνίας στην COP29

Στη σύνοδο για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν, παρουσιάστηκε την Παρασκευή ένα νέο σχέδιο συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτό, η κλιματική βοήθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2035. Ωστόσο, η πρόταση φαίνεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλες τις πλευρές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης έναν φιλόδοξο στόχο για συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που θα περιλαμβάνει πόρους από ιδιωτικές πηγές και αναπτυξιακές τράπεζες.

«Φαίνεται ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να αφήσει τον πλανήτη να καεί»

Ένας Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στο Reuters ότι το νέο προσχέδιο έχει υψηλό κόστος και δεν γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να επεκταθεί ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών. «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με το ποσό, καθώς είναι υπερβολικά υψηλό και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόταση για αύξηση των συμβαλλόμενων κρατών» ανέφερε.

Η κύρια στόχευση της φετινής συνόδου είναι η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να υιοθετήσουν πράσινες πηγές ενέργειας και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, η χρηματοδότηση περιορίζεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αντιδράσεις

Οι πλούσιες χώρες υποστηρίζουν ότι το απαιτούμενο ποσό δεν μπορεί να προέλθει αποκλειστικά από κρατικά ταμεία και ζητούν τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, αναπτυξιακών τραπεζών και αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι αναπτυσσόμενων χωρών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το νέο σχέδιο. «Είναι γελοίο» δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μόντερεϊ Γκόμεζ, διαπραγματευτής του Παναμά, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο ποσό είναι πολύ μικρό. «Φαίνεται ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να αφήσει τον πλανήτη να καεί» είπε.

Ο Μοχάμεντ Άντοοτ από την οργάνωση Power Shift Africa εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας: «Οι προσδοκίες μας ήταν χαμηλές, αλλά αυτό είναι χαστούκι στο πρόσωπο. Καμία αναπτυσσόμενη χώρα δεν θα το δεχτεί. Έχουμε εξοργίσει και προσβάλλει τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Παράταση Διαβουλεύσεων

Οι διαβουλεύσεις είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αλλά είναι πιθανό να παραταθούν το Σαββατοκύριακο με νέες προτάσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι στην COP29 «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».

Κατά τη διάρκεια της κλιματικής συνόδου του Παρισιού το 2015, σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας συμφώνησε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5-2,0 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1,3 βαθμούς λόγω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο στόχος των 1,5 βαθμών είναι πλέον πρακτικά αδύνατος, καθώς το όριο αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο