Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει απόψε στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (18-19 Δεκεμβρίου). Στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Ουκρανία.
Σερβία: Θετικό σήμα για την ευρωπαϊκή κατεύθυνση
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στη Σερβία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκπεμφθεί ένα θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Παρά τις προκλήσεις, η Σερβία έχει δείξει δέσμευση προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ένταξης, αν και από το 2021 δεν έχουν ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια.
Θα τονίσει τον κρίσιμο ρόλο της Σερβίας στην περιοχή και θα προειδοποιήσει ότι η υποβάθμιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε τρίτους παίκτες, οι οποίοι επιδιώκουν να επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας θεωρείται γεωπολιτική αναγκαιότητα, καθώς η σύνδεσή της με την Ευρώπη ενισχύει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Στήριξη στην Ουκρανία και την Συρία
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη για συνέχιση της στήριξης, ώστε η χώρα να μην βρεθεί σε αδυναμία όταν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή.
Αναφορικά με τη Συρία, η ελληνική θέση είναι υπέρ της διασφάλισης της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα συμπεριληπτικό μέλλον για όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κατάσταση στη Συρία, όπως η ασφάλεια και οι προσφυγικές ροές.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ηγέτες για την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο, όπου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την εκεχειρία της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ. Θα τονίσει τη σημασία της στήριξης των κρατικών θεσμών του Λιβάνου από την ΕΕ και την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.
Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξή της στη διαδικασία διεύρυνσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη διαδικασία στρατηγική επένδυση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη συνοδεύεται από την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να εκπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία θεωρείται δύσκολη και απαιτητική, καθώς εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών.