15.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠορτοφόλι για Παιδιά: Το Πρώτο Βήμα για την Προστασία από τον Εθισμό...

Πορτοφόλι για Παιδιά: Το Πρώτο Βήμα για την Προστασία από τον Εθισμό στα Social Media

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο κατά του εθισμού των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 30 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον γονικό έλεγχο.

Η Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση του εθισμού των ανηλίκων στα social media θα εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες: Ενημέρωση, Ρυθμιστικές παρεμβάσεις και Κανονιστικό πλαίσιο.

Στο κομμάτι της ενημέρωσης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δώσει έμφαση στους γονικούς ελέγχους και στα υπάρχοντα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι από το νέο έτος θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τους γονείς και τα παιδιά.

Η ρυθμιστική παρέμβαση θα περιλαμβάνει το Kids Wallet, το οποίο θα λειτουργεί ως «ηλικιακός κόφτης» για παιδιά κάτω των 15 ετών. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για συσκευές iOS και Android μέσω των αντίστοιχων ψηφιακών καταστημάτων και θα συνδέει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εφαρμογή ελέγχου. Αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η δημιουργία της ιστοσελίδας parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν κατανοητές οδηγίες για τη χρήση των γονικών ελέγχων που προσφέρονται από τις περισσότερες φορητές συσκευές.

Διαδίκτυο: Ένας στους τρεις χρήστες είναι παιδί

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, προτάθηκε η οριζόντια απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, και ενώ στην Ευρώπη εφαρμόζονται πιο ήπια μέτρα, μια τέτοια απαγόρευση είναι δύσκολη στην εφαρμογή της. Τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των γονιών και της εκπαίδευσης των παιδιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα social media.

Όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, θα αναζητηθούν συμπληρώματα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στη σύσκεψη προτάθηκε η δημιουργία ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα κωδικοποιεί τα δικαιώματα και τις δικλίδες προστασίας, ειδικά για τους ανηλίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 30% των χρηστών των κοινωνικών δικτύων είναι παιδιά. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο υψηλό, με το 75% των παιδιών Δημοτικού να διατηρούν προφίλ στα social media. Η χώρα μας καταγράφει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο στην Ευρώπη.

Δυσοίωνα τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας του Κέντρου, που διεξήχθη με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε 4.800 εφήβους ηλικίας 12-18 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των παιδιών δεν αισθάνεται ασφαλές στο Διαδίκτυο, με τους εφήβους να δηλώνουν ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και live streaming (46%).

Ακολουθούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%). Το 83% των εφήβων θεωρεί ότι η διαδικτυακή βία είναι σοβαρό πρόβλημα για τους ανηλίκους, ενώ το 49% έχει γίνει μάρτυρας βίας στο Διαδίκτυο. Επίσης, το 24% ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων ή βίντεο.

Από την άλλη πλευρά, το 38% των εφήβων πιστεύει ότι ακολουθεί όλους τους κανόνες για την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο, ενώ το 36% δηλώνει ότι θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο τα προσωπικά του δεδομένα. Το 49% ζητά πιο ξεκάθαρο και εύκολο τρόπο λειτουργίας των εργαλείων block/report, το 41% ζητά αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας και κακοποίησης ανηλίκων στο Διαδίκτυο, το 37% περισσότερη ενημέρωση στα σχολεία και το 33% περισσότερη εκπαίδευση για τους γονείς και κηδεμόνες.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο