Δώδεκα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν χθες τη συνεχιζόμενη «καταπίεση» των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερα ανησυχούν για έναν νέο νόμο που προώθησαν οι Ταλιμπάν και ο οποίος ενδέχεται να εμποδίσει την επαναφορά της χώρας στη διεθνή κοινότητα.
Με μια κοινή δήλωση, οι χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γουιάνα, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Ισημερινός, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη, η Νότια Κορέα, η Σιέρα Λεόνε και η Σλοβενία — οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία του Συμβουλίου — του οποίου δεν υποστήριξαν την ανακοίνωση η Αλγερία, η Κίνα και η Ρωσία — εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους» για τον λεγόμενο «νόμο περί ηθών» που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.
Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις
Η δήλωση αναφέρει: «Οι ενέργειες των Ταλιμπάν υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διάλογο μαζί τους, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν και με τους γείτονές του, ώστε η χώρα να μπορέσει να επανενταχθεί στην παγκόσμια κοινότητα». Αυτά τα λόγια προήλθαν από τον Γιαμαζάκι Καζουγιούκι, τον Ιάπωνα πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη.
«Καταδικάζουμε με έντονο τρόπο τις συστηματικές διακρίσεις που ασκούν οι Ταλιμπάν σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών στην Αφγανιστάν», προστίθεται στη δήλωση.
Οι δώδεκα χώρες ζήτησαν από την de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν να «ακύρωσει το συντομότερο δυνατόν όλες τις πολιτικές και πρακτικές» που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών.
Ο νόμος για την «Προώθηση της Αρετής»
Ο συγκεκριμένος νόμος που θεσπίστηκε από τους Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας των Αφγανών πολιτών, με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, της σαρία.
Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο προκαλεί ανησυχία σε πολλά άτομα στη χώρα και σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς περιλαμβάνει περιορισμούς όπως ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ακούν τη φωνή τους εκτός των σπιτιών τους και ότι οφείλουν να καλύπτουν το σώμα τους από την κορυφή μέχρι τα νύχια, εκτός εάν πρόκειται για «κατάσταση ανάγκης» κατά την οποία επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι.
Πηγή: ΑΠΕ