Η Γερμανία, η οποία παραδοσιακά θεωρείται η «ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας», αναμένεται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ανάπτυξη από όλες τις βιομηχανικές χώρες το 2025, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη. Στις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η Γερμανία θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το επόμενο έτος.
Με αυτό το ποσοστό, η Γερμανία θα έχει τις πιο αδύναμες επιδόσεις από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Συγκρίνοντας τις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία προβλέπεται να έχει μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση το 2024. Αντίθετα, η ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,3% το 2025. Μόνο το 2026 αναμένεται η Γερμανία να επιτύχει ανάπτυξη 1,2%, παραμένοντας ωστόσο μία από τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρώπης. Οι αγορές, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία, θα δείξουν αν αυτές οι προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν.
Η Γερμανία και οι προκλήσεις της βιομηχανίας
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χαμηλή παραγωγή είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη συνεχιζόμενη ύφεση της Γερμανίας. Ο αναλυτής του οργανισμού, Ρόμπερτ Γκρούντκε, δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι η αδύναμη εξαγωγική ζήτηση από την Κίνα πλήττει ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία, ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι υψηλές τιμές ενέργειας συνεχίζουν να παραλύουν την οικονομία, με την παραγωγή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να παραμένει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πολιτική κατάσταση επιδεινώνει την οικονομική αβεβαιότητα, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων έχει διαλυθεί, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Η κατάσταση στη Γαλλία και οι επιπτώσεις
Η Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης μια σοβαρή οικονομική κρίση, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να απομακρύνεται μετά από μόλις τρεις μήνες. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ο αυξημένος αριθμός πτωχεύσεων δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας προς την γαλλική οικονομία. Ο Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την Αριστερά, ενώ η Ακροδεξιά εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση.
Η σύνδεση της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2025 με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο παρακάμπτει τη Βουλή, προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά τελικά η κυβέρνηση προχώρησε. Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει πολιτική κρίση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Προβλήματα στον τομέα του χάλυβα και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ
Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ προτείνουν στη Γερμανία να καταργήσει επιβλαβείς φοροαπαλλαγές και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους», ώστε να υπάρξει περισσότερος χώρος για καθαρές επενδύσεις. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία χάλυβα μειώθηκαν κατά 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, με τις υψηλές τιμές ενέργειας να αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες.
Η κατάσταση των πτωχεύσεων στη Γαλλία
Στη Γαλλία, περίπου 65.000 εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης φέτος, σε σύγκριση με 56.000 πέρυσι. Πολλές από αυτές πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ άλλες δεν έχουν περιθώριο να δανειστούν λόγω των υψηλών επιτοκίων. Ο Druon επισημαίνει ότι η αύξηση των πτωχεύσεων οφείλεται και σε διαρθρωτικούς λόγους, όπως η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η μειωμένη ζήτηση για γραφειακούς χώρους.
Η προοπτική της οικονομίας
Η κατάσταση στην Ευρώπη απαιτεί επαναξιολόγηση των πολιτικών λιτότητας, καθώς αυτές έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε ύφεση. Οι Γερμανοί αναγνωρίζουν πλέον ότι οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που τηρούσαν, δεν αποδίδουν. Η οικονομική κατάσταση των δύο χωρών είναι ανησυχητική, με τις επιχειρήσεις να αναβάλλουν ή να ακυρώνουν επενδύσεις και να κλείνουν εργοστάσια στην Ευρώπη για να μεταφερθούν στην Κίνα.
Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν νέα επιδόματα και φορολογικές πολιτικές για να ενισχύσουν την κατανάλωση και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Η λιτότητα έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, και οι πολίτες στη Γερμανία αναμένουν ότι οι φετινές γιορτές θα είναι οι πιο λιτές στην ιστορία τους.