15.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓιατί οι «ήσυχες αξιολογήσεις» έχουν πλημμυρίσει το TikTok;

Γιατί οι «ήσυχες αξιολογήσεις» έχουν πλημμυρίσει το TikTok;

Από το 2023, οι δημιουργοί περιεχομένου στο TikTok έχουν αρχίσει να βιντεοσκοπούν τις λεγόμενες «σιωπηλές κριτικές». Αυτές οι κριτικές περιλαμβάνουν την έκφραση γνώμης για προϊόντα όπως μακιγιάζ, περιποίηση δέρματος, βιβλία και άλλα, χωρίς να χρησιμοποιούν λόγια, σύμφωνα με το CNN.

Αντί να μιλούν, οι σιωπηλοί κριτικοί χρησιμοποιούν χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου για να δείξουν τα συναισθήματά τους σχετικά με τα προϊόντα, συγκεντρώνοντας πολλές φορές εκατομμύρια προβολές και likes σε πλατφόρμες όπως το TikTok.

@izzysantulli Replying to @🪬jess🪬 silent review of all rare beauty products i’ve tried #silentreview #makeup #beautytok ♬ original sound – izzy

Η μη λεκτική επικοινωνία: Μια παλιά τέχνη

Η απουσία προφορικού λόγου σε αυτές τις σιωπηλές κριτικές μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, καθώς απαιτεί από το κοινό να καταλάβει αν ο κριτικός προτιμά ή απορρίπτει ένα προϊόν. Ωστόσο, η μη λεκτική επικοινωνία δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόμοιες μορφές επικοινωνίας παρατηρούνται και σε παραδοσιακές διαφημίσεις, όπου οι ηθοποιοί παρουσιάζουν προϊόντα με χαμόγελο και θετική διάθεση.

Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση χωρίς λόγια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εκφράσουν γρήγορα τα συναισθήματά τους. «Παίζει σημαντικό ρόλο στις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις και συχνά έχει μεγαλύτερη σημασία από τις προφορικές λέξεις», δήλωσε η Δρ Νταϊάν Πολ, ανώτερη διευθύντρια κλινικών θεμάτων στην Αμερικανική Ένωση Λογοθεραπείας.

«Η υπερβολή αυτών των μη λεκτικών χειρονομιών και εκφράσεων προσώπου προσθέτει ενδιαφέρον και ενθουσιασμό», πρόσθεσε η Πολ, συγκρίνοντάς το με τη χρήση emojis για να μεταφέρουμε περισσότερα από μια απλή φράση.

Διαφορετικοί τύποι μη λεκτικών ενδείξεων

Μια μελέτη του 2011 εντόπισε τρία κοινά μη λεκτικά κανάλια που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε συναισθήματα: το σώμα, το πρόσωπο και το άγγιγμα. Για παράδειγμα, όταν ακούτε κάποιον, μπορεί να γυρίσετε το σώμα σας προς το μέρος του ή να χαμογελάσετε αν συμφωνείτε με αυτό που λέει.

Οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να λειτουργήσουν και ως δημόσιες πληροφορίες. Αν κάποιος δείχνει φοβισμένος, αυτό μπορεί να προειδοποιήσει τους άλλους για πιθανό κίνδυνο. Επίσης, οι μη λεκτικές ενδείξεις μπορούν να εκφράσουν συμμετοχή ή ενδιαφέρον σε μια συζήτηση, όπως όταν κάποιος γνέφει και διατηρεί οπτική επαφή.

Η δύναμη των σιωπηλών κριτικών

Οι σιωπηλές κριτικές επαναφέρουν τη μη λεκτική επικοινωνία σε μια πιο υπερβολική μορφή. «Οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους που είναι μη λεκτικά εκφραστικοί», δήλωσε ο Ρον Ρίτζιο, καθηγητής ψυχολογίας. Αυτοί οι κριτικοί χρησιμοποιούν υπερβολικές εκφράσεις και χειρονομίες για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού και να μεταφέρουν το μήνυμα τους.

Αυτή η τάση δείχνει πώς η δημιουργική ελευθερία του TikTok ενθαρρύνει μοναδικές μεθόδους αφήγησης, αποδεικνύοντας ότι η σιωπή μπορεί να έχει πολύ να πει. «Η προσοχή στις μη λεκτικές ενδείξεις μας παρακινεί να αποκρυπτογραφήσουμε το μήνυμα», πρόσθεσε ο Ρίτζιο.

@ivanandbooks 📚 the first one just didn’t do it for me. #silentreview #BookTok #bookreviews #asmr #icebreaker #reading #readers #theballadofneverafter #fourthwing #magnoliaparks #bookish #bookworm #trending #booktropes #sarahjmaas #acotar #bookrecs #fyp #booktokfyp #rebeccayarros #divinerivals #fantasy #romantasy ♬ original sound – Ivana 📖

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο