Η Ισλανδία, γνωστή για την κορυφαία θέση της στην παγκόσμια κατάταξη ισότητας των φύλων, φαίνεται ότι δεν προστατεύει τις γυναίκες της από τη βία. Παρά την αναγνώριση αυτή, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το 40% των γυναικών στη χώρα έχει υποστεί σεξουαλική ή σωματική επίθεση, με πολλές να βιώνουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open και αναδείχθηκε από το Euronews, περιλάμβανε ένα δείγμα περίπου 28.200 γυναικών ηλικίας 18 έως 69 ετών. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με 23 «αγχωτικούς παράγοντες», όπως θνησιγένεια, απομάκρυνση από το παιδί τους, διαζύγιο και διακρίσεις.
Δύο στις τρεις γυναίκες ανέφεραν ότι είτε είχαν γίνει μάρτυρες είτε είχαν υποστεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες, καθιστώντας αυτό τον πιο συνηθισμένο παράγοντα άγχους στη ζωή τους. Ακολουθούν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή τραυματισμοί (58,1%) και ατυχήματα, πυρκαγιές ή εκρήξεις (51,1%).
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα PTSD, φτάνοντας το 15,9%. Οι γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή κρατήθηκαν όμηροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από PTSD σε σύγκριση με εκείνες που βιώνουν άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η αφαίρεση παιδιού ή φυσικές καταστροφές.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ, Ρανβέιγκ Σιγκουρβινσντότιρ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η σεξουαλική βία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη PTSD. «Αυτό έχει επαναληφθεί σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία και οι βετεράνοι είναι οι δύο ομάδες που πλήττονται περισσότερο από αυτή τη διαταραχή.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η σεξουαλική βία είναι πιο τραυματική για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν πριν από την ηλικία των 12 ετών ή για εκείνες που δέχθηκαν επιθέσεις από συντρόφους ή συγγενείς. Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικό ποσοστό γυναικών που βιώνουν PTSD πολλές δεκαετίες μετά την τελευταία τους επίθεση.
Το σκανδιναβικό παράδοξο
Η καλή φήμη της Ισλανδίας για την ισότητα των φύλων τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία. Αυτές οι χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ή σωματικής επίθεσης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, η Σιγκουρβινσντότιρ σημείωσε ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν τις επιθέσεις τους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τα υψηλότερα ποσοστά.
«Φαίνεται ότι το σκανδιναβικό παράδοξο ισχύει μόνο όταν εξετάζουμε τη θυματοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε η Σιγκουρβινσντότιρ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκανδιναβοί έχουν περισσότερους συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για καταχρηστικές σχέσεις, και όχι επειδή οι άνδρες είναι εγγενώς πιο βίαιοι.
Συμπερασματικά, η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που υφίσταται ανεξαρτήτως της προτεραιότητας που δίνεται στην ισότητα των φύλων από την κοινωνία, υποδηλώνοντας ότι η εξάλειψή της αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτιστική και πολιτική πρόκληση.