12.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝέα από τη Γάζα: Η παρέμβαση της Meta στα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης

Νέα από τη Γάζα: Η παρέμβαση της Meta στα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης

Μια εκτενής ανάλυση των δεδομένων του Facebook από το BBC αποκάλυψε μια απότομη πτώση της συμμετοχής του κοινού στα ειδησεογραφικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως η Γάζα και η Δυτική Όχθη, από τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, το Instagram, μια ακόμη πλατφόρμα της Meta, αύξησε τη ρύθμιση των σχολίων των Παλαιστινίων χρηστών μετά την έναρξη του πολέμου. Αυτές οι ρυθμίσεις φαίνεται να επηρεάζουν την ορατότητα των αναρτήσεων των Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, μόνο λίγοι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν μπορέσει να εισέλθουν στη Γάζα, και ακόμη και αυτοί μόνο με τη συνοδεία του ισραηλινού στρατού. Σε αυτό το πλαίσιο, τα social media έχουν αναδειχθεί σε σημαντική πηγή ενημέρωσης για την κατάσταση στη Γάζα.

Οι παλαιστινιακές σελίδες στο Facebook

Ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Palestine TV, το Wafa και το Al-Watan News, που λειτουργούν από τη Δυτική Όχθη, έχουν γίνει κρίσιμες πηγές πληροφόρησης για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Το BBC News Arabic συνέλεξε δεδομένα σχετικά με τη συμμετοχή στις σελίδες Facebook 20 σημαντικών παλαιστινιακών ειδησεογραφικών οργανισμών, συγκρίνοντας τη συμμετοχή πριν και μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή στα social media, που μετράει τον αριθμό των σχολίων, των αντιδράσεων και των κοινοποιήσεων, αναμενόταν να αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής περιόδου. Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν μείωση 77% στη συμμετοχή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ρυθμίσεις και «shadow ban»

Η Palestine TV, που έχει 5,8 εκατομμύρια followers στο Facebook, ανέφερε πτώση 60% στον αριθμό των ανθρώπων που βλέπουν τις αναρτήσεις της. Ο Ταρίκ Ζιάντ, δημοσιογράφος του καναλιού, δήλωσε: «Η αλληλεπίδραση έχει περιοριστεί πλήρως και οι αναρτήσεις μας δεν φτάνουν στο κοινό». Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει φόβους ότι το περιεχόμενό τους υφίσταται «shadow ban», μια πρακτική που περιορίζει την ορατότητα των αναρτήσεων χωρίς να είναι άμεσα εμφανής η απαγόρευση.

Η ανάλυση του BBC σε 20 ισραηλινές ειδησεογραφικές σελίδες, όπως η Yediot Ahronot και η Israel Hayom, αποκάλυψε ότι ενώ αυτές δημοσίευσαν επίσης υλικό σχετικό με τον πόλεμο, η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 37%.

Οι αραβικές φωνές

Η Meta έχει κατηγορηθεί για την ανισότιμη διαχείριση της διαδικτυακής δραστηριότητας, με μια ανεξάρτητη έκθεση του 2021 να αναφέρει ότι οι ερμηνείες των αραβικών λέξεων και φράσεων από τους διαχειριστές δεν ήταν πάντα ακριβείς. Για παράδειγμα, η φράση «Alhamdulillah» μπορεί να ερμηνευθεί λανθασμένα ως προσβλητική.

Για να διαπιστωθεί αν αυτό εξηγεί τη μείωση της συμμετοχής, το BBC ανάλυσε 30 αραβόφωνες ειδησεογραφικές πηγές, όπως το Sky News Arabia και το Al-Jazeera, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση της συμμετοχής κατά σχεδόν 100%.

Η Meta δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τον Οκτώβριο του 2023 ήταν προσωρινές και ότι αναγνωρίζει τα λάθη της, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε υπόνοια για σκόπιμη καταπίεση συγκεκριμένων φωνών είναι ψευδής.

Διαρροή εγγράφων του Instagram

Το BBC επικοινώνησε με πρώην και νυν υπαλλήλους της Meta, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι πολιτικές της εταιρείας έχουν επηρεάσει τους Παλαιστίνιους χρήστες. Ένας ανώνυμος υπάλληλος μοιράστηκε έγγραφα που δείχνουν ότι ο αλγόριθμος του Instagram έχει γίνει πιο αυστηρός όσον αφορά τα σχόλια των Παλαιστινίων.

«Μέσα σε μια εβδομάδα από την επίθεση της Χαμάς, ο κώδικας άλλαξε και έγινε πιο επιθετικός απέναντι στους Παλαιστίνιους», δήλωσε η πηγή. Εσωτερικά μηνύματα αποκάλυψαν ανησυχίες για πιθανή προκατάληψη κατά των Παλαιστινίων χρηστών.

Η Meta επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες για να ανταποκριθούν σε μια «έξαρση περιεχομένου μίσους» από την περιοχή, αλλά δεν διευκρίνισε πότε αναιρέθηκαν αυτές οι ρυθμίσεις.

Η σημασία της μετάδοσης

Από την αρχή της σύγκρουσης, τουλάχιστον 137 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν το έργο τους παρά τους κινδύνους. «Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιευτούν, καθώς θεωρούνται πολύ γραφικές. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τι συμβαίνει με τον κόσμο», λέει ο Ομάρ, ένας από τους λίγους φωτορεπόρτερ που παραμένουν στη βόρεια Γάζα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο