10.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Μισέλ Μπαρνιέ αγωνίζεται με τον χρόνο για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης...

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αγωνίζεται με τον χρόνο για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Γαλλία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας αντιμετωπίζει μια σφιχτή προθεσμία καθώς οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Με την αγωνία να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, πρέπει να τηρήσει τόσο επίσημες όσο και ανεπίσημες προθεσμίες. Η πιο άμεση υποχρέωση είναι η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση για συζήτηση στις 1 Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός αυτός προέρχεται από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, αλλά ο Μπαρνιέ, ως νέος πρωθυπουργός, αναμένεται να τον τροποποιήσει ώστε να ανταποκριθεί στις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησής του, την οποία ακόμη σχηματίζει.

Εκτός από τον προϋπολογισμό για το 2025, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον του Μπαρνιέ, θα πρέπει να καταθέσει και έναν νέο οδικό χάρτη στις Βρυξέλλες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2027, όπως έχει δεσμευτεί η Γαλλία στους εταίρους της.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν αυτόν τον στόχο ανέφικτο, ειδικά μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2023 στο 5,5% του ΑΕΠ από 4,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο δύσκολο αυτό έργο, ο Μπαρνιέ έχει έναν θεσμικό σύμμαχο, αλλά και πολιτικό αντίπαλο: τον Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Δημοσίων Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας.

Η πίεση του χρόνου

Ο Μπαρνιέ, με την εμπειρία και τις γνωριμίες του στις Βρυξέλλες, έχει ήδη ζητήσει παράταση από την ΕΕ για την κατάθεση της δημοσιονομικής στρατηγικής του 2027. Η προθεσμία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου, και είναι σαφές ότι δεκαήμερη παράταση δεν είναι αρκετή για να προετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η εφημερίδα «La Tribune du Dimanche» αποκάλυψε την αίτηση του Μπαρνιέ για νέα προθεσμία.

Στη Γαλλία, ο Μπαρνιέ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν συναινετικό προϋπολογισμό για το 2025. Μέχρι στιγμής, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη μόνο 168 βουλευτών από τον συνασπισμό που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν και 46 βουλευτών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο οποίο ανήκει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Μακρόν, χωρίς να δεσμεύεται από την «δεδηλωμένη», είχε τη δυνατότητα να διορίσει όποιον ήθελε για πρωθυπουργό. Τελικά, επέλεξε τον Μπαρνιέ από την τέταρτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Αριθμώντας τις ψήφους

Ο Μπαρνιέ έχει εξασφαλίσει μόνο 114 από τις 267 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τον προϋπολογισμό. Έτσι, χρειάζεται είτε τη στήριξη αρκετών από τους 143 βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν είτε αρκετών από τους 182 βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της ενωμένης αριστεράς.

Δηλώνοντας ότι είναι «ανοιχτός σε προτάσεις για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη», ο Μπαρνιέ προσπαθεί να βρει συμμάχους. Ένας στενός συνεργάτης του δήλωσε ότι η παράταση που ζήτησε δεν σχετίζεται άμεσα με τις εσωτερικές προθεσμίες.

Η προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου παραμένει, αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταλεί ένα πλήρες σχέδιο οικονομικού νόμου στον Πιερ Μοσκοβισί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα εργαστεί σε ένα ημιτελές σχέδιο.

Η ρεαλιστική προσέγγιση του Μοσκοβισί

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη επεξεργαστεί μια αρχική πρόταση για τις κρατικές δαπάνες, αλλά ο Μοσκοβισί θεωρεί ότι δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Υποστηρίζει ότι απαιτείται «ρήξη» για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Η «Les Echos» εκτιμά ότι το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Μπαρνιέ θα είναι δύσκολο και επώδυνο για τους Γάλλους. Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε «άκυρη» την επιστροφή του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι ρεαλιστές και δεν επιθυμούν απαραίτητα τη μείωση του ελλείμματος σε μια τριετία.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτούνται οικονομίες 110 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται δύσκολο, πολιτικά αμφίβολο και κοινωνικά μη αποδεκτό. Ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι η Γαλλία, λόγω του μεγέθους της, έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την αρχή της «βελτιούμενης οικονομικής μεγέθυνσης» και να διαχειριστεί το έλλειμμα με την ανοχή των Βρυξελλών.

Η κατάσταση δείχνει ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να προσαρμόσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας στις ανάγκες της, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και συνεργατική διάθεση. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να είναι ικανοποιημένες με τη μείωση του χρέους, ακόμα και αν αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο