11.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυρία και Ουκρανία: Δύο συνδεδεμένες συγκρούσεις και η αναζωπύρωση του ψυχρού πολέμου

Συρία και Ουκρανία: Δύο συνδεδεμένες συγκρούσεις και η αναζωπύρωση του ψυχρού πολέμου

Η ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου αυξάνεται, καθώς νέα μέτωπα ανοίγουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, οδηγώντας σε ανησυχητικές εξελίξεις. Στη Μέση Ανατολή, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν την επίθεσή τους κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, με εξωτερικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για τις πιθανές συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ.

Η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί, καθώς οι τζιχαντιστές, με επικεφαλής την τρομοκρατική ομάδα Ταχρίρ αλ-Σαμ, έχουν ανακαταλάβει το Χαλέπι και προχωρούν νότια στον αυτοκινητόδρομο Μ5. Αν δεν σταματηθούν, είναι πιθανό να φτάσουν στην επαρχία Χομς και ενδεχομένως να περάσουν στα σύνορα του βόρειου Λιβάνου, αποκόπτοντας τη Δαμασκό από μια εκτενή περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς και από τις ακτές της Μεσογείου και τις στρατηγικές ναυτικές βάσεις της Ρωσίας στο Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χεϊμίμ.

Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Συρία έχει άμεσες επιπτώσεις και για τον Λίβανο, όπου η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι εύθραυστη. Η Χεζμπολάχ, που λειτουργεί ως πληρεξούσιος του Ιράν, αποτελεί επίσης κρίσιμο στοιχείο της δύναμης του Άσαντ, η οποία έχει αποδυναμωθεί από τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Αν οι τζιχαντιστές φτάσουν στη Χομς και στα σύνορα του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ θα περιοριστεί σε μια στενή λωρίδα του Λιβάνου, αποκοπτόμενη από τον εφοδιασμό που της παρέχει το Ιράν μέσω Συρίας και Ιράκ.

Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τη μόχλευση της απέναντι στον Άσαντ, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή και να διατηρήσει τον έλεγχο των Κούρδων αυτονομιστών και των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της βόρειας Συρίας.

Οι δυνάμεις που επιτίθενται στη Συρία χαρακτηρίζονται επισήμως ως τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ, οι οποίες τις αναφέρουν ως αντάρτες.

Από την αναζωπύρωση της συριακής σύγκρουσης, χιλιάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές σύγκρουσης και έχουν καταφύγει στον βορρά. Η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ενώ αποστασιοποιούνται από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, ρίχνουν την ευθύνη στον Άσαντ, αγνοώντας τις αγριότητες που διαπράττονται κατά των Κούρδων και της χριστιανικής κοινότητας.

Οι τζιχαντιστές, όπως η Ταχρίρ αλ-Σαμ, έχουν διαφορετικές στρατηγικές βλέψεις, με ορισμένες δυνάμεις να επιτίθενται κατά των σιιτικών δυνάμεων του Ιράν και άλλες να στοχεύουν στην εξάλειψη του κουρδικού λαού, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση για να εκδιώξουν τους Κούρδους από τη βόρεια Συρία.

Η πτώση του Χαλεπιού έχει εκθέσει το Κρεμλίνο σε κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης και έχει θέσει υπό πίεση τη συμμαχία του με την Τεχεράνη λόγω των αντίθετων στρατηγικών τους στόχων στη Συρία. Το CNN αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αναδιατάξει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στην Ουκρανία, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της στη Συρία και μπορεί να υπονομεύσει τη δύναμή της σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Ειρηνικός

Στο μεταξύ, οι πολιτικές αναταραχές στη Νότια Κορέα έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον, καθώς η χώρα αυτή είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η Βόρεια Κορέα και η Κίνα ενισχύουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ηγέτες σε Πιονγκγιάνγκ, Πεκίνο και Μόσχα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σεούλ, έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τυχόν αδυναμία της Νότιας Κορέας.

Η αναταραχή στη Νότια Κορέα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις στρατηγικές των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς η αστάθεια εκεί καθιστά πιο δύσκολη την εκπλήρωση των πολιτικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο απόστρατος συνταγματάρχης Σέντρικ Λέιτον επισημαίνει ότι η κατάσταση απαιτεί άμεσες αποφάσεις και στρατηγικές προσαρμογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική του Μπάιντεν για ενίσχυση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα έχει επηρεαστεί, καθώς ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του.

Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προχωρά σε επιθέσεις τόσο στο ανατολικό μέτωπο όσο και στο Κουρσκ, με τους στρατιώτες του Ζελένσκι να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Ουκρανία αναμένει αλλαγές στο Λευκό Οίκο και το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. Οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει να παρέχουν αντιαεροπορικά συστήματα για την προστασία των ουκρανικών υποδομών από ρωσικές επιθέσεις.

Ο Νοέμβριος θεωρείται ο χειρότερος μήνας για τους Ουκρανούς από την αρχή του πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη δύο ακόμα ουκρανικών οικισμών, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη για σημαντικές ενισχύσεις, ιδίως στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη για στρατεύσιμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση λύση που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας.

Η κατάσταση στη Συρία και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία υποδεικνύουν ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι πιο έντονες από ποτέ, με τις συνέπειες να επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο