Η Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σάμ (HTS) και άλλες συμμαχικές τζιχαντιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες Ιντλίμπ και Λατάκια στη Συρία, ξεκίνησαν επιθέσεις στη βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου, αμέσως μόλις τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι Times της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζιχαντιστές, έπειτα από πέντε χρόνια αδράνειας, έχουν καταλάβει έως τώρα περίπου το 40% του Χαλεπιού. Ο συριακός στρατός φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από τις ξαφνικές επιθέσεις, οι οποίες δεν θα έπρεπε να συμβαδίζουν με τη διαδικασία ειρηνικών διαπραγματεύσεων της Αστάνα.
Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται από τους τρομοκράτες αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα των μαχητών τους δεν είναι Σύριοι, καθώς περιλαμβάνονται μαχητές από το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα και την Ουκρανία, οι οποίοι εντάσσονται στην HTS υπό την ηγεσία ατόμου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Η Τουρκία και το Ισραήλ κατηγορούνται για το χάος στη Συρία
Ο ειδικός στη Δυτική Ασία, Μοχάμαντ Ρεζά Μοραντί, εξηγεί ότι το 2017, το Ιράν, η Ρωσία, η Συρία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ασφαλείς ζώνες στη Συρία, από τις οποίες οι τρεις είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, όταν οι άλλες τρεις χώρες επιχείρησαν να διασφαλίσουν την τέταρτη ζώνη, που περιλαμβάνει την Ιντλίμπ, τη Λατάκεια και μέρος του Χαλεπίου, η Τουρκία παρενέβη, επικαλούμενη ανθρωπιστικές ανησυχίες.
Η Τουρκία υποσχέθηκε να αποτρέψει την τρομοκρατική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Τώρα, με σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη νέα τρομοκρατική εξέγερση στη Συρία, φαίνεται ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να παραβιάσει τις συμφωνίες που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι μετά τις πρώτες επιθέσεις από τη ρωσική και τη συριακή αεροπορία, φορτηγά πέρασαν τα τουρκικά σύνορα προς το μέτωπο.
Οι συνέπειες της πτώσης του Χαλεπιού
Ο Μοραντί προσθέτει ότι οι τρομοκράτες της HTS αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που προσπαθούν να υλοποιήσουν το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του. Δυτικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι οι «αντάρτες επωφελήθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και της Συρίας». Ταυτόχρονα, οι Φρουροί της Επανάστασης στη Συρία και άλλοι Ιρανοί αποτέλεσαν στόχο του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα στοχεύσει κάθε χώρα που σχετίζεται με τον Άξονα της Αντίστασης. Φαίνεται ότι το καθεστώς και η Ουάσινγκτον κατάφεραν να προγραμματίσουν τις επιθέσεις στη Συρία τη στιγμή που η Αντίσταση ήταν επικεντρωμένη στις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο», αναφέρει ο Μοραντί.
Η αναζωπύρωση των μαχών στο Χαλέπι δημιουργεί ένα αβέβαιο μέλλον. Ενώ τα δυτικά και φιλοϊσραηλινά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τα κέρδη των τζιχαντιστών (οι οποίοι αποκαλούνται «αντάρτες» στα δυτικά ΜΜΕ), η ταχεία εισροή ιρανικής και ρωσικής στρατιωτικής υποστήριξης υποδηλώνει μια ασταθή κατάσταση με απρόβλεπτη έκβαση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το αεροδρόμιο του Χαλεπίου περνούσε ένα σημαντικό μέρος της ιρανικής βοήθειας προς τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, γεγονός που οδήγησε ορισμένους μη δυτικούς αναλυτές να θεωρούν ότι το Ισραήλ κερδίζει από αυτή την κατάσταση.
Η στήριξη του Ιράκ στη Συρία
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και ορισμένα αραβικά και διεθνή θέματα.
Ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της Συρίας και του Ιράκ είναι κοινή ασφάλεια», δηλώνοντας την ετοιμότητα του Ιράκ να παρέχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των οργανώσεών της, ενώ τόνισε τη δέσμευση της χώρας του στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Η πρώτη πολιτοφυλακή του Ιράκ που έστειλε μονάδες ήταν η Kata’ib Imam Ali, η οποία αποτελείται από σιίτες και περιλαμβάνει και χριστιανούς. Η ομάδα αυτή ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, οι οποίες θεωρούνται τμήμα του Ιρακινού στρατού. Περισσότερες ομάδες αναμένονται να αναχωρήσουν για τη Συρία.
Η αντίδραση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σάμ (HTS) ως τρομοκρατική οργάνωση. Η HTS, πρώην αλ Νούσρα, συνεργαζόταν με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, αλλά υπάγονταν στην Αλ Κάιντα.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι αναδείχθηκε ηγέτης του συριακού παραρτήματος της Αλ Κάιντα το 2011, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Συρία. Η παρέμβασή του αυτή ήταν ανεπιθύμητη για πολλούς στη συριακή αντιπολίτευση, οι οποίοι ήλπιζαν να διατηρήσουν τον αγώνα κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ μακριά από τον βίαιο εξτρεμισμό.
Ο Γκολάνι και η ομάδα του ανέλαβαν από νωρίς την ευθύνη για θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις, δεσμεύτηκαν να επιτεθούν στις δυτικές δυνάμεις και κατέσχεσαν περιουσία από θρησκευτικές μειονότητες, επιβάλλοντας μάλιστα και θρησκευτική αστυνομία για τη σεμνή ενδυμασία των γυναικών. Οι εκτελέσεις αιχμαλώτων ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Η προσπάθεια επαναbranding της Αλ Νούσρα
Ο Γκολάνι και η HTS έχουν προσπαθήσει να ανασυνταχθούν τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην πολιτική διακυβέρνηση στην επικράτειά τους και στη στρατιωτική δράση. Η ομάδα διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα το 2016 και άλλαξε το όνομά της από Αλ Νούσρα σε Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σάμ. Ο Γκολάνι έχει προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως προστάτης άλλων θρησκειών, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την πρώτη χριστιανική λειτουργία στην πόλη Ιντλίμπ μετά από χρόνια.
Μέχρι το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε ότι δεν στόχευε πλέον άμεσα τον Γκολάνι. Ωστόσο, η HTS επέτρεψε σε ορισμένες καταζητούμενες ένοπλες ομάδες να συνεχίσουν να δρουν στο έδαφός της και πυροβόλησε εναντίον των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ τουλάχιστον το 2022. Έκτοτε, ο Γκολάνι έχει καλέσει τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν την οργάνωσή του από τις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων.