29.6 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΟΟΣΑ: «Βουτιά» 35,7% στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 -...

ΟΟΣΑ: «Βουτιά» 35,7% στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 – Monomaxos


Η Ελλάδα υπέστη πτώση 35,7% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) το 2023, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν στα 5,43 δισ. δολάρια το 2023, από το ρεκόρ των 8,44 δισ. δολαρίων που επενδύθηκαν το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των ΑΞΕ το 2023 παραμένει χαμηλότερο και από το 2021, όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 6,327 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι ροές ελληνικών κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν στα 3,952 δισ. δολάρια το 2023, έναντι 3,194 δισ. δολαρίων το 2022, την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ροές ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 7% το 2023, φτάνοντας τα 1,364 τρισ. δολάρια, συνεχίζοντας την πτωτική τους τάση και παραμένοντας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η πτώση επηρέασε περισσότερες από τις δύο τρίτες των οικονομιών του ΟΟΣΑ και άλλων χωρών, με την Κίνα να καταγράφει ιστορικό χαμηλό στις ΑΞΕ. Η γενική εικόνα επηρεάστηκε από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια.

Συνολικά, οι ροές ΑΞΕ σε οικονομίες της G20 εκτός ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 46% το 2023.

Παρά την πτωτική τάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και ο Καναδάς παρέμειναν οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί ΑΞΕ παγκοσμίως το 2023.

Η δραστηριότητα των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών σημείωσε πτωτική τάση, φτάνοντας σε 10ετές χαμηλό το 2023, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Η δημιουργία θυγατρικών σε τρίτες χώρες από ξένους ομίλους επιβραδύνθηκε το 2023, με διαφορετικές τάσεις μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών. Στις προηγμένες οικονομίες, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και ο αριθμός των ανακοινωθέντων έργων μειώθηκαν κατά περίπου 20%, ενώ στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξήθηκαν κατά 21% και 9% αντίστοιχα.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πώς λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Monomaxos

Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον μήνα, εκτός από...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 26 Ιουλίου – Monomaxos

Τον «χάρτη» των πληρωμών για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα (20.7.2024) ο...

Χατζηδάκης: Με τα ταξί θα γίνει η αρχή της ειδικής σήμανσης για τα POS – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες – Monomaxos

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της ειδικής σήμανσης,...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Ήβη Αδάμου – Δεν φαντάζεστε τι φόρεσε και πως λικνιζόταν πάνω στη σκηνή

Η Ήβη Αδάμου ξεσήκωσε τα πλήθη με την εμφάνιση της στη σκηνή φορώντας ένα πολύ σέξι φόρεμα, ενώ οι κινήσεις της έκαναν τα...

Δημήτρης Κατριβέσης: Ο πρώην σύζυγος της Μαριάντας Πιερίδη ποζάρει για πρώτη φορά με τη νέα του καλλονή ξανθιά σύντροφο

Λίγες ώρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Δημήτρη Κατριβέση να διατηρεί σχέση με το μοντέλο, Αλεξάνδρα Κουτσαντώνη, ο ίδιος το διέψευσε...

Νέο Σοκ στα Ελληνικά Τρένα: Intercity με εκατοντάδες επιβάτες, χτύπησε σε βράχια

Τρένο έπεσε σε βράχους στο Πολυδένδρι Σύμφωνα με το 902.gr τρένο χτύπησε σε βράχους το πρωί του Σαββάτου στο Πολυδένδρι, 45...