Σύμφωνα με αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, περίπου 500 επιστήμονες και επικριτές της αγροχημικής βιομηχανίας έχουν καταγραφεί σε μια βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με στόχο την «αντιμετώπιση της αντίθεσης στα φυτοφάρμακα». Αυτή η κίνηση φέρνει στο προσκήνιο το σκάνδαλο των φακέλων της Monsanto, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση και την επηρεασμένη δημόσια συζήτηση.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός Lighthouse Reports έχει στην κατοχή του εσωτερικά έγγραφα της ιδιωτικής πλατφόρμας Bonus Eventus, η οποία έχει διανεμηθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η πλατφόρμα αυτή, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία επικοινωνίας και δημόσιων υποθέσεων v-Fluence, παρέχει πρόσβαση σε μια εκτενή βάση δεδομένων που περιλαμβάνει προσωπικότητες που θεωρούνται «επικριτικές» προς τις πρακτικές της εντατικής γεωργίας.
Η Le Monde σημειώνει ότι αν και δεν είναι σαφές πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες, η φύση τους υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόθεση να δυσφημηθούν ή να αποσταθεροποιηθούν οι στόχοι της αγροχημικής βιομηχανίας. Η v-Fluence, που διευθύνεται από τον πρώην διευθυντή επικοινωνίας της Monsanto, Τζέι Μπερν, δεν έχει απαντήσει άμεσα σε σχετικές ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.
Από το 2013 έως το 2019, η v-Fluence έχει λάβει περισσότερα από 400.000 δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος προώθησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Αφρική και την Ασία. Αυτή η πρακτική συγκέντρωσης πληροφοριών για τους αντιπάλους της αγροχημικής βιομηχανίας θυμίζει το σκάνδαλο φακελώματος που είχε προκύψει με τη Monsanto, η οποία είχε παρακολουθήσει δημόσιες προσωπικότητες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές με στόχο να επηρεάσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.
Η Monsanto, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον γερμανικό όμιλο Bayer, είχε επιβληθεί πρόστιμο 400.000 ευρώ από τη γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL τον Ιούλιο του 2021. Ο φάκελος της Monsanto περιλάμβανε πάνω από 200 προσωπικότητες, οι οποίες βαθμολογούνταν από 1 έως 5 με βάση την επιρροή, την αξιοπιστία και την υποστήριξή τους προς την εταιρεία.
Η υπόθεση αυτή, που είχε αποκαλυφθεί από τη Le Monde και τον τηλεοπτικό σταθμό France 2, επεκτάθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Καταλόγους προσωπικοτήτων από πολιτική, επιστήμη και δημοσιογραφία είχαν εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με σχεδόν 1.500 άτομα να περιλαμβάνονται συνολικά.
Η αγροχημική βιομηχανία φαίνεται να προσπαθεί να ελέγξει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική και τη διαφάνεια των πρακτικών της.