Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα, Τρίτη, μία «παγκόσμια προειδοποίηση» για την αύξηση της στάθμης των θαλασσών στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) που πραγματοποιείται στη Νουκουαλόφα (φωτογραφία αρχείου από το Reuters/David Gray).
Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε: «Είμαι εδώ στα νησιά Τόνγκα για να στείλω ένα παγκόσμιο SOS — Save our Seas (σ.σ. «Σώστε τις θάλασσές μας») — λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών».
Σύμφωνα με στοιχεία, η στάθμη των υδάτων έχει αυξηθεί κατά τόπους έως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό κατά την τελευταία τριακονταετία.
«Η παγκόσμια καταστροφή απειλεί τον παράδεισο του Ειρηνικού», τόνισε ο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας μια επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών σε αυτή την περιοχή του κόσμου συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Τα νησιά του Ειρηνικού είναι αραιοκατοικημένα και δεν έχουν μεγάλες βιομηχανίες. Ειδικότερα, οι εκπομπές τους αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Αυτά τα ηφαιστειογενή νησιά και οι κοραλλιογενείς ατόλες, που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, κινδυνεύουν σοβαρά από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Η στάθμη των υδάτων
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί με συστήματα παλιρροίας, που έχουν εγκατασταθεί στις ακτές των Ειρηνικών νησιών, τη στάθμη των υδάτων από τη δεκαετία του 1990.
Μια νέα έκθεση του ΠΜΟ αναφέρει ότι η στάθμη των υδάτων έχει αυξηθεί κατά τόπους μέχρι και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση.
Πηγή: ΑΠΕ