Φέτος, τα περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, για τα οποία ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ήταν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές και τις περιβαλλοντικές καταστροφές σε μια ήπειρο που θερμαίνεται ραγδαία.
Κανονικά, η περίοδος των πυρκαγιών στην Ευρώπη εκτείνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει νωρίτερα, κυρίως λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, και καλύπτει μεγαλύτερες εκτάσεις.
Για τις έκτακτες καταστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβλέπει και χρηματοδοτεί έναν μηχανισμό πολιτικής προστασίας που έχει στόχο τη συγκέντρωση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ιατρικών ομάδων από τα κράτη μέλη.
Από την αρχή του 2024, ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί 31 φορές για να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, σπάζοντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικαλέστηκε το Reuters.
Για σύγκριση, ο μηχανισμός είχε ενεργοποιηθεί λιγότερες φορές σε όλη τη διάρκεια του 2023.
Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, και στην Ελλάδα, το θερμότερο από το 1960, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα που αντιμετωπίστηκαν φέτος, οι πυρκαγιές κατατάσσονται πρώτες με 19 ενεργοποιήσεις του μηχανισμού, αποτελώντας τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2007.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ ανέστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα για την Ελλάδα, την Αλβανία και το πορτογαλικό νησί Μαδέρα, ενώ τον Ιούλιο είχε στείλει αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022, περιλαμβάνοντας σήμερα 28 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν παραγγείλει τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα ανήκουν στην ΕΕ, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το 2027.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα: από τον Μάιο μέχρι την έναρξη της φωτιάς στη βόρεια Αττική, που ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου και είναι η μεγαλύτερη φέτος, η χώρα είχε ήδη αντιμετωπίσει 3.500 πυρκαγιές. Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.