Παρά την πρόσφατη επίσκεψη της «Ψυχρής Λίμνης» στη χώρα μας στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο πιο καυτός μήνας για τη βόρεια-δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Ακόμη και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν στα τέλη Αυγούστου δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, που ανήκουν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α) και λειτουργούν αδιάλειπτα από το 2010, η μέση θερμοκρασία για τον φετινό Αύγουστο παρέμεινε σε αυξημένα επίπεδα σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Ο φετινός Αύγουστος, όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, είχε πολλές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και αποτέλεσε τον πιο θερμό Αύγουστο από το 2010 για τις περιοχές της βόρειας-δυτικής Ελλάδας, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να είναι έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία (3ος θερμότερος μήνας), ο Αύγουστος του 2024 κατέχει τη 2η θέση από το 2010, πίσω από τον Αύγουστο του 2021.
Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος με βάση τη μέση μηνιαία μέγιστη θερμοκρασία. Ο φετινός Αύγουστος ήταν ιδιαίτερα θερμός, με τις μέσες τιμές του να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο μήνα (Αύγουστος 2021) για τις βόρειες και δυτικές περιοχές της Ελλάδας.
Η χώρα μας υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την αρχή ως το τέλος, σε συνεχή «θερμό» κύμα, με παρατηρήσεις ανόδου θερμοκρασίας 6-8°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα κυρίως σε βόρεια Ελλάδα, δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο. Μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη παρατηρήθηκαν ελάχιστες αρνητικές αποκλίσεις, λόγω της επικράτησης του μελτεμιού.
Στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Στην Αθήνα, η μέση θερμοκρασία για τον μήνα ήταν +1,2 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του Αυγούστου να είναι θερμότερες από τα κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες παρουσίασαν επίσης θερμοκρασίες υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να είναι +1,1 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 60% των μετεωρολογικών σταθμών, τουλάχιστον 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από το κανονικό.
Το τελευταίο γράφημα καταγράφει τις θερμοκρασίες σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς.
Ο θερμότερος Ιούλιος στην ιστορία της Ελλάδας
Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκε ως ο θερμότερος μήνας στην ιστορία των καιρικών παρατηρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με προφορικές εκτιμήσεις που συντάχθηκαν από την επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σημειώθηκε αύξηση θερμοκρασίας για πολλές ημέρες σε όλη τη χώρα, υπερβαίνοντας τα φυσιολογικά επίπεδα. Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου από το 1960 μέχρι σήμερα δεν ξεπέρασε τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Ο Ιούλιος του 2024 κατατάσσεται ως ο πιο θερμός στην ιστορία, με θερμοκρασία +2.9°C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και +0.3°C πάνω από τον μέχρι πρότινος πιο θερμό Ιούλιο, το 2012.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν παρατηρηθεί τρεις από τους τέσσερις θερμότερους μήνες Ιουλίου στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες 80 τουλάχιστον χρόνια.
Η τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι το 2024 για τον μήνα Ιούλιο δείχνει αύξηση κατά +2.5°C.
Ο Ιούνιος στο απόγειό του
Ο Ιούνιος που πρόσφατα πέρασε, κατατάσσεται ως ο πιο θερμός μήνας από το 1960 στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με κυρίαρχα τον καύσωνα, που σχεδόν καθημερινά ήταν παρών.
Σημειώθηκε υψηλή θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, εκτοξεύοντας τις καταγραφές κατά πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή.
Στο παρακάτω γράφημα, το Meteo παρουσίασε τη μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο από το 1960 μέχρι το 2024 σε όλη την Ελλάδα. Ο Ιούνιος του 2024 κατέχει τη θερμοκρασία +3.8°C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και +2°C πάνω από την προηγούμενη θερμότερη καταγραφή του Ιουνίου το 2012.
Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι το 2024 για τον μήνα Ιούνιο, αυτή εμφανίζει αύξηση κατά +2.5°C.