14 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚλίμα: Νέα προοπτική από την G20 για την κρίσιμη χρηματοδότηση

Κλίμα: Νέα προοπτική από την G20 για την κρίσιμη χρηματοδότηση

Η διεθνής σύνοδος για το κλίμα που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν έχει κολλήσει στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών. Ωστόσο, μια πιθανή λύση φαίνεται να προέρχεται από την άλλη πλευρά του κόσμου, συγκεκριμένα από τη σύνοδο της G20 που πραγματοποιείται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη έχουν φτάσει σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η ομόφωνη αυτή απόφαση θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις του Μπακού, καθώς οι χώρες της G20 αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας και είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες αναπτυξιακών τραπεζών που παρέχουν κονδύλια για πράσινα έργα.

«Είναι φυσικό ότι η προσοχή έχει στραφεί στην G20», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους δημοσιογράφους από το Ρίο ντε Ζανέιρο. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για διακυβέρνηση μέσω του παραδείγματος των μεγαλύτερων οικονομιών και ρυπαντών» πρόσθεσε.

Η σύνοδος της G20 ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη, εστιάζοντας σε σημαντικά ζητήματα όπως η φτώχεια και η μεταρρύθμιση διεθνών θεσμών. Επίσης, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από μια αιματηρή αεροπορική επίθεση της Ρωσίας την Κυριακή, θα βρίσκεται στην ατζέντα.

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί στη σύνοδο για το κλίμα, COP29, να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση της χρηματοδότησης που παρέχεται στα αναπτυσσόμενα κράτη, προκειμένου να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ηγέτες της G20 μοιάζουν να πνίγονται από την άνοδο της κλιματικής αλλαγής σε εγκατάσταση ακτιβιστών στη θάλασσα του Ρίο ντε Ζανέιρο (Reuters)

Ηγέτες της G20 μοιάζουν να πνίγονται από την άνοδο της στάθμης σε εγκατάσταση ακτιβιστών στη θάλασσα του Ρίο ντε Ζανέιρο (Reuters)

Τρισεκατομμύρια δολάρια

Μέχρι σήμερα, το ποσό της χρηματοδότησης για τα αναπτυσσόμενα κράτη παραμένει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ωστόσο, εκτιμήσεις οικονομολόγων που παρουσιάστηκαν στην COP29 αναφέρουν ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

Την Κυριακή, ο Σάιμον Κιφ, εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της G20 σχετικά με την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης και μεταρρύθμισης των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών.

Στη σύνοδο της COP29, αναμένεται να συμφωνηθεί ποιο ποσοστό της χρηματοδότησης θα προέρχεται από κρατικούς προϋπολογισμούς, από αναπτυξιακές τράπεζες ή από τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένες πλούσιες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι οι κρατικές πηγές χρηματοδότησης δεν επαρκούν και ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση.

Στη σύνοδο της G20, οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, αρχικά αντέτειναν τις πιέσεις της Ευρώπης, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε προσχέδιο ανακοίνωσης που αναφέρει την εθελοντική συνεισφορά ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, επισκιάζεται από την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η επικείμενη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση, ενδεχομένως χωρίς τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο