Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ιδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση (PARES), πάνω από 350 υπερασπιστές του περιβάλλοντος έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία τα τελευταία έξι χρόνια. Η χώρα φιλοξενεί την COP16 για τη βιοποικιλότητα, και η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, καταγγέλλοντας την «υψηλή ατιμωρησία» των δραστών. Στη φωτογραφία του Reuters, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, μιλάει στην έναρξη της COP16.
Από το 2018 έως τις 30 Αυγούστου, το PARES κατέγραψε 361 δολοφονίες, με το 2023 να είναι η πιο φονική χρονιά, καταγράφοντας 81 θύματα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 66% των δραστών αυτών των φόνων παραμένει αδιευκρίνιστο, όπως επισημαίνει η οργάνωση.
«Κάποια από τα θύματα είχαν αντισταθεί σε μεγάλα δημόσια έργα»
Η ΜΚΟ Global Witness αναφέρει ότι το 2023, η Κολομβία κατέχει τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών υπερασπιστών του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Στην πόλη Κάλι, όπου διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν έως την 1η Νοεμβρίου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη συμφωνία για την προστασία της φύσης.
Το PARES επισημαίνει ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε ένοπλες παρατάξεις για τον έλεγχο εδαφών έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους κινδύνους για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος. Η έλλειψη «συντονισμού» από πλευράς κρατικών θεσμών καθιστά δύσκολη την αντίδραση σε αυτήν την επιλεκτική βία.
Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί από τους θανάτους σχετίζονται με την αντίσταση σε μεγάλα δημόσια έργα, όπως η εξόρυξη μεταλλευμάτων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο, σε ποσοστό 31%, οι δράστες που εντοπίστηκαν ανήκουν σε μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις.
Ενοπλες οργανώσεις
Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς δολοφόνους συνδέονται με διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης FARC, οι οποίοι απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και επανήλθαν στον ένοπλο αγώνα. Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), με τον οποίο η κυβέρνηση ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το 2022, ευθύνεται για το 20% των δολοφονιών από μη κρατικές ομάδες. Επίσης, μέλη της συμμορίας Clan del Golfo, που διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση, ευθύνονται για το 16% των φόνων.
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους συνέβησαν σε τρεις νομαρχίες: Αντιόκια, Κάουκα και Ναρίνιο, περιοχές που είναι γνωστές για την παρουσία διαφωνούντων πρώην FARC και τη δραστηριότητα οργανώσεων που διαφωνούν με τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
«Φόρος τιμής»
Η Κάουκα, μια ορεινή περιοχή κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει καταγράψει 114 από τα 361 θύματα. Η περιοχή αυτή είναι έδρα του EMC (Κεντρικό Γενικό Επιτελείο), μιας από τις παρατάξεις διαφωνούντων των FARC, και είναι επίσης κέντρο παραγωγής κοκαΐνης και διακίνησης ναρκωτικών. Στην Κάουκα και τη Ναρίνιο, το 57% των θυμάτων ήταν ηγέτες κοινοτήτων αυτοχθόνων, το 21% ηγέτες αγροτών και το 8% Αφροκολομβιανοί, σύμφωνα με το PARES.
Η οργάνωση καταδικάζει την «υψηλή ατιμωρησία» των δραστών και τη «στασιμότητα» στις έρευνες, τονίζοντας ότι δημοσίευσε την έκθεσή της κατά τη διάρκεια της COP16 για να αποτίσει «φόρο τιμής» σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη φύση και το περιβάλλον. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε σε συνέντευξη Τύπου, ανοιχτή στο κοινό, στο πλαίσιο των διαλόγων στην «πράσινη ζώνη» της COP16, στο κέντρο της πόλης Κάλι.
Πηγή: ΑΠΕ