16 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλον«Οι ελληνικές θάλασσες γέμισαν με καρχαρίες και σαλάχια τα τελευταία 90 χρόνια»

«Οι ελληνικές θάλασσες γέμισαν με καρχαρίες και σαλάχια τα τελευταία 90 χρόνια»

Σύμφωνα με καταγραφές που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε καρχαρίες και σαλάχια. Τα τελευταία 90 χρόνια έχουν καταγραφεί 4540 παρατηρήσεις για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο αυτό είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που αφορά τους καρχαρίες και τα σαλάχια, και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες που εργάζονται για την προστασία αυτών των μοναδικών ειδών.

Φέτος, η θεματική του συνεδρίου είναι η «Ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας, την αύξηση των ευκαιριών για νέους ερευνητές, καθώς και την καλύτερη εκπροσώπηση περιοχών όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, όπου οι πληροφορίες σχετικά με τους καρχαρίες και τα σαλάχια είναι συχνά περιορισμένες.

Συνολικά εντοπίστηκαν σε διαφορετικές πηγές δεδομένων, 4540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών και μία χίμαιρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας που πραγματοποίησε για την παρουσία και κατανομή των χονδριχθύων, συμπεριλαμβανομένων των σαλαχιών και των καρχαριών. Η έρευνά της βασίστηκε σε πηγές όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας και επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις.

«Στόχος της μελέτης ήταν να δημιουργηθούν νέες ερευνητικές κατευθύνσεις για την καλύτερη κατανόηση της κατανομής αυτών των ειδών. Με τη βοήθεια ενός χάρτη καταγραφών, μπορούμε να εστιάσουμε τις έρευνές μας σε συγκεκριμένα σημεία», δήλωσε η κ. Σπυριδοπούλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι η μελέτη θα χρησιμεύσει ως «οδηγός» για μελλοντικές έρευνες.

Εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Από το 2010 έως το 2023, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2500 παρατηρήσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι η γνώση μας σχετικά με αυτά τα είδη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά δεδομένης της σημασίας τους ως κορυφαίοι θηρευτές.

Χάρτης με τις καταγραφές

Η ερευνήτρια της iSea έχει δημιουργήσει έναν χάρτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων. Όπως σημειώνει, δεν υπάρχει θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα όπου να μην έχουν παρατηρηθεί καρχαρίες και σαλάχια!

«Οι ελληνικές θάλασσες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μια ποικιλία χονδριχθίων, με την παρουσία τους να έχει τεκμηριωθεί από την εποχή του Αριστοτέλη. Ωστόσο, μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια συστηματική επιστημονική έρευνα για τα χονδριχθιακά. Αυτό βοηθά στην κάλυψη του κενού γνώσης σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία τους, αν και οι πληροφορίες για τη χωρική τους κατανομή παραμένουν περιορισμένες», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο