Μητσοτάκης: «Δεν κάνω είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι – Μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο»

0
17


«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο για τη φιλελεύθερη δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (30/04) από το βήμα της Βουλής.

Η ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιχειρείται μεταξύ άλλων οι υποθέσεις να φθάνουν σύντομα στο ακροατήριο, προκειμένου να εκδίδονται αποφάσεις ταχύτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό».

mitsotakis

Μητσοτάκης: «Συντομότερα οι αποφάσεις»

«Στόχος είναι σε πρώτη φάση, οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε συντομότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο εθνικός δικαστικός χάρτης», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Έχει αργήσει να υλοποιηθεί η αλλαγή λόγω αγκυλώσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τι είπε για τα δικαστήρια

«Στον πρώτο βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου. Τα 154 ειρηνοδικεία γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο», σημείωσε.

«Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 650 μέρες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία», τόνισε.

mitsotakis

Μητσοτάκης για Μάτι: «Δεν είναι τελεσίδικες αποφάσεις»

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Ύστερα από 6 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών γιατί η χρονοτριβή στην εκδίκαση ανοίγει πάντα το δρόμο της αφμιβολίας.

Τρεις παρατηρήσεις μόνο.

 1. Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση το πλαίσιο που ισχύε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόταν με το πλαίσιο που ψηφίσαμε εμείς θα ήταν πιο αυστηρό.
 2. Πραγματικά υπήρχε μεγάλη αργοπορία. Έτσι δικαιώνονται και οι ρυθμίσεις που ψηφίζουμε σήμερα.
 3. Η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Δεν είναι οι ποινές τελεσίδικες, μπορούν εφόσον η ίδια η δικαιοσύνη το κρίνει να επανεξεταστούν.

Με μια παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και τα διατάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση, μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την Πολιτική Προστασία και το 112».

Μητσοτάκης: Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πυρά του σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, είπε:

 • «Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα.
 • Από τη μια μιλάει για το κράτος δικαίου με δύο υπουργούς του καταδικασμένους στο ειδικό δικαστήριο, μιλάει για δημοκρατία ενώ ξέχασε λέει να καταθέσει υπόμνημα για τους φασίστες.
 • Και από την άλλη εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις.
 • Ο πρόεδρός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμία 15αριά δισ. το χρόνο.
 • Έτσι εύκολα αθροίζονται 15 δισ. σε μια συνέντευξη. Φανταστείτε να έρθουν οι εκλογές που θα φτάσει ο λογαριασμός.
 • Δεν μας λέτε όμως από ποιους φόρους θα τα βρείτε.
 • Κρύβετε βέβαια ότι αυτός ο λαϊκισμός που λανσάρεται οδηγεί τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία.
 • Και κύριε Ανδρουλάκη περίμενα περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ. Όσα συζητούμε σήμερα τα επιδίωκαν οι αρχηγοί σας με τελευταίο τον Γιώργο Παπανδρέου που συγχώνευσε 46 ειρηνοδικεία.
 • Πώς τελικά ότι ένα κόμμα που εμφανίζεται ως ευρωπαϊκό και προοδευτικό αποδεικνύεται τόσο αγκυλωμένο και τόσο οπισθοδρομικό. Γιατί μου φαίνεται ότι αυτή η αγκύλωση έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της παράταξής σας».
mitsotakis