Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνταγέςΦογάτσα, το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας - Monomaxos

Φογάτσα, το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας – Monomaxos


Υλικά – Φογάτσα, το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας

Για προζύμι
100 ml γάλα
12 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό

Για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
25 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή πορτοκάλι ή λεμόνι
2 αυγά
½ κουταλάκι μαχλέπι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. γλυκό κουταλιού κουμκουάτ ή περγαμόντο ή πορτοκάλι ή λεμόνι
450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι

Για άλειμμα
1 κρόκο αυγού
½ κουταλάκι ζάχαρη

Διαδικασία

Τα υλικά της συνταγής είναι για μία μεγάλη Φογάτσα. Πρέπει να αφήσουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλεύρι και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά να φουσκώσει.

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλο μας. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το λικέρ, το μαχλέπι και την βανίλια. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να ρίξουμε λίγο την θερμοκρασία και προσθέτουμε τα αυγά.

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το φουσκωμένο προζύμι. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα ζυμώνοντας πολύ καλά. Τέλος, προσθέτουμε το γλυκό κουταλιού της επιλογής μας αφού πρώτα έχουμε ξεπλύνει και περάσει από ελάχιστο αλεύρι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώστε να ενσωματωθεί στην ζύμη. Η ζύμη στην τελική της μορφή θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ζεστό σημείο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Αφού είναι έτοιμο, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και την επιφάνεια που θέλουμε να δουλέψουμε και αδειάζουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε για λίγο τραβώντας την ζύμη και πλάθοντας στο τέλος ένα καρβέλι. Μεταφέρουμε σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να διπλασιαστεί.

Όταν είναι έτοιμο, χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με την ζάχαρη και αλείφουμε προσεκτικά με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε πάνω ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, ξεφορμάρουμε και αφήνουνε να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να συντηρήσουμε για μία εβδομάδα κλείνοντας πολύ καλά με μεμβράνη ή στην κατάψυξη διατηρώντας για αρκετό καιρό.



monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Φογάτσα, το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας – Monomaxos


Υλικά – Φογάτσα, το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας

Για προζύμι
100 ml γάλα
12 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό

Για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
25 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή πορτοκάλι ή λεμόνι
2 αυγά
½ κουταλάκι μαχλέπι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. γλυκό κουταλιού κουμκουάτ ή περγαμόντο ή πορτοκάλι ή λεμόνι
450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι

Για άλειμμα
1 κρόκο αυγού
½ κουταλάκι ζάχαρη

Διαδικασία

Τα υλικά της συνταγής είναι για μία μεγάλη Φογάτσα. Πρέπει να αφήσουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε το προζύμι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλεύρι και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά να φουσκώσει.

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλο μας. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το λικέρ, το μαχλέπι και την βανίλια. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να ρίξουμε λίγο την θερμοκρασία και προσθέτουμε τα αυγά.

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το φουσκωμένο προζύμι. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα ζυμώνοντας πολύ καλά. Τέλος, προσθέτουμε το γλυκό κουταλιού της επιλογής μας αφού πρώτα έχουμε ξεπλύνει και περάσει από ελάχιστο αλεύρι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώστε να ενσωματωθεί στην ζύμη. Η ζύμη στην τελική της μορφή θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ζεστό σημείο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Αφού είναι έτοιμο, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και την επιφάνεια που θέλουμε να δουλέψουμε και αδειάζουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε για λίγο τραβώντας την ζύμη και πλάθοντας στο τέλος ένα καρβέλι. Μεταφέρουμε σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να διπλασιαστεί.

Όταν είναι έτοιμο, χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με την ζάχαρη και αλείφουμε προσεκτικά με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε πάνω ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, ξεφορμάρουμε και αφήνουνε να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να συντηρήσουμε για μία εβδομάδα κλείνοντας πολύ καλά με μεμβράνη ή στην κατάψυξη διατηρώντας για αρκετό καιρό.



monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments