Ο διεθνής διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής First Global Challenge, που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ομάδων από 193 χώρες, υποδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος οργανώνεται ετησίως από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία και εφευρέτη Ντιν Κέιμεν με σκοπό την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας παγκοσμίως. Φέτος, η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, γνωστό και ως ΣΕΦ.
«Μόλις επέστρεψα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καθώς έμπαινα στο στάδιο, σκέφτηκα πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία μας. Ενώ η γενιά μας αγωνίζεται να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, εσείς μας στέλνετε ένα μήνυμα για το πώς να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε τις προκλήσεις του αύριο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο διαγωνισμός «First Global Challenge» είναι τύπου Ολυμπιακών Αγώνων και καλεί τις μαθητικές ομάδες να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν αγωνιστικά ρομπότ, συνεργαζόμενοι σε θεματικά πεδία που σχετίζονται με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις. Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού είναι η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
«Συγχαρητήρια για την παρουσία σας εδώ. Αυτό δεν αφορά μόνο την κατασκευή του καλύτερου ρομπότ ή την νίκη στον διαγωνισμό, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους, να δημιουργήσετε φιλίες και να κατανοήσετε την αξία της συνεργασίας και του σεβασμού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όλοι οι χώροι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έχουν διαμορφωθεί ειδικά για να φιλοξενήσουν τις εθνικές ομάδες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού. Οι χώροι έχουν ονομαστεί εμπνευσμένοι από την ελληνική αρχαιότητα: η «Αγορά» φιλοξενεί τα κιόσκια των ομάδων, η αίθουσα του διαγωνισμού ονομάζεται «Στάδιο», ενώ οι πινακίδες με τον χάρτη του χώρου είναι τίτλοι «Λαβύρινθος». Σημαντική είναι και η ύπαρξη του «Εργαστηρίου του Ηφαίστου», το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Ρομπότ, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στους διαγωνιζόμενους.
Οι συμμετοχές έχουν προετοιμαστεί πριν την άφιξή τους στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας το ίδιο κιτ εξαρτημάτων. Ωστόσο, κατά τις τελικές δοκιμές, πολλές φορές διαπιστώνουν ότι χρειάζονται υποστήριξη. Στο Νοσοκομείο Ρομπότ, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν τεχνική βοήθεια για την επισκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ τους, καθώς επίσης και να ζητήσουν ανταλλακτικά και εργαλεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον διαγωνισμό από τον ιδρυτή του, Dean Kamen, να συνομιλήσει με μαθητές που συμμετέχουν και να δει τα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει.
«Τα σετ ρομποτικής στα σχολεία αποδεικνύονται πολύτιμα. Χαίρομαι που έχουμε τόσο ισχυρή εκπροσώπηση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο περίπτερο της ελληνικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται από 100 μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα και έχει διακριθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς.