Η Ιαπωνία αναδεικνύει μια επαναστατική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια, ανοίγοντας το δρόμο για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή 20 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, ισοδύναμο με την παραγωγή 20 πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτή η στρατηγική αποκαλύφθηκε στο αναθεωρημένο ενεργειακό σχέδιο της χώρας, το οποίο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
Με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνεται και τις χώρες παγκοσμίως να αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας προγραμματίζει την ανάπτυξη εύκαμπτων ηλιακών κυψελών περοβσκίτη, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Σύμφωνα με το τρέχον ενεργειακό πρόγραμμα, η Ιαπωνία στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 36-38% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής. Το 2023, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 22,9%, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οι παραδοσιακοί ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι κατασκευάζονται από εύθραυστο πυρίτιο και προστατεύονται από γυαλί, ζυγίζουν περίπου 10 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, καθιστώντας τους αρκετά βαρείς. Αντίθετα, οι νέες εύκαμπτες ηλιακές κυψέλες περοβσκίτη είναι ελαφρύτερες, καλύπτοντας την κρυσταλλική τους δομή με ένα λεπτό στρώμα παραγωγής ενέργειας και ζυγίζοντας μόνο το ένα δέκατο των παραδοσιακών συλλεκτών.
Ωστόσο, η χρήση ηλιακών συλλεκτών έχει προκαλέσει προκλήσεις σε περίπου 40% των δήμων που έχουν υιοθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αναφορές για ζημιές λόγω κατολισθήσεων σε επικλινή εδάφη και παράπονα για την αντανάκλαση του φωτός από τα πάνελ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, η Ιαπωνία έχει εγκαταστήσει τους περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη βιομηχανική χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση είναι πιο χαμηλή, κατατάσσοντας την όγδοη.
Καθώς οι ηλιακοί συλλέκτες οροφής ενδέχεται να επηρεάζονται από το χιόνι, η ενσωμάτωσή τους στους τοίχους προσφέρει νέες δυνατότητες για την ηλιακή παραγωγή. Αν οι φωτοβολταϊκές κυψέλες γίνουν πιο οικονομικά προσιτές, υπάρχει η ελπίδα ότι ο γεωργικός τομέας θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει σε θερμοκήπια, ενώ οι κυλιόμενοι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως γεννήτριες ισχύος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Εν μέσω ανησυχιών για την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά από πολλές καταστροφές, η Ιαπωνία συνεχίζει να προχωρά στην καινοτομία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, επιδιώκοντας να επενδύσει σε βιώσιμες λύσεις που θα μειώσουν την εξάρτησή της από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.