Στην Ίο, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, με την εγκατάσταση Μικροφραγμάτων. Στο έργο συμμετέχουν άτομα από Τήνο, Σκόπελο, Κρήτη και Μιλάνο, με τα πρώτα φράγματα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ενώ οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον δεν φαίνονται να αποδίδουν, οι τοπικές δράσεις αποδεικνύονται πολύτιμες.
Ο στόχος του έργου είναι η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, θα εγκατασταθούν 50 μικροφράγματα κατά μήκος του ρέματος Μαυρουδή στην περιοχή του Κάμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ίος και άλλα νησιά της Μεσογείου.
Το πιλοτικό αυτό έργο εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Mediterranean Resilient Insular Ephemeral Streams» (Med-RESET) και στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου 170 μικροφραγμάτων από πέτρα. Αυτά τα φράγματα είναι σχεδιασμένα να μειώσουν τους κινδύνους πλημμύρας, να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού και να ενισχύσουν την τοπική γεωργική παραγωγή, ενώ παράλληλα αναζωογονούν το τοπίο και τη βιοποικιλότητα.
Η υλοποίηση της εγκατάστασης αυτής γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Med-RESET, με το MedINA (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos) να συντονίζει τις ενέργειες, προσφέροντας μια καλά δομημένη και ερευνητικά υποστηριζόμενη προσέγγιση.
Συμμετοχές στο πρότζεκτ για το περιβάλλον
Στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο συμμετέχει ο Δήμος Ιητών, ο οποίος συμβάλλει οικονομικά στο έργο, επενδύοντας στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινότητας και ενισχύοντας τους αγρότες και τους οικιακούς καλλιεργητές της περιοχής. Το Boulouki είναι υπεύθυνο για την κατασκευή και τα σχετικά εργαστήρια, καθώς ειδικεύεται στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και αποκατάστασης.
Επιπλέον, στο πρότζεκτ συμμετέχουν οργανισμοί όπως το Save Ios και το WWF Ελλάς, προσφέροντας πρόσθετους πόρους και τεχνογνωσία για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την κοινωνική συμμετοχή. Η υποστήριξη από την Donors’ Initiative for Mediterranean by Freshwater Ecosystems (DIMFE) ήταν καθοριστική για την υλοποίηση του έργου.
Τα μικροφράγματα συναντούν κάποιες αντιδράσεις στο εξωτερικό, καθώς συνδέονται με υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των ποταμών και μειώνουν τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, με την παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής τους, η βιοποικιλότητα ενισχύεται μέσω των λιμνών που σχηματίζονται, οι οποίες τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα για χρήση από κατοίκους και αγρότες.
Αισθητικά, τα μικροφράγματα ενσωματώνονται αρμονικά στο περιβάλλον και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Συγκεντρώνουν νερό, δημιουργώντας νέα μικρά οικοσυστήματα, αναζωογονούν την ύπαιθρο, προσφέρουν προστασία από πλημμύρες και αποθηκεύουν νερό τόσο σε λιμνούλες όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα. Πλέον, οι ιδιωτικές ή μικρές κλίμακας πρωτοβουλίες αποδεικνύονται πιο ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες.