8.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήTravelΡώμη: Τι προκάλεσε την αδειάσματα της Φοντάνα ντι Τρέβι;

Ρώμη: Τι προκάλεσε την αδειάσματα της Φοντάνα ντι Τρέβι;

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρώμη αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν ένα ασυνήθιστο θέαμα: η Φοντάνα ντι Τρέβι, ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, είναι άδεια και το σιντριβάνι δεν λειτουργεί. Το μνημείο δεν έχει νερό και οι επισκέπτες αναρωτιούνται για τον λόγο αυτής της κατάστασης.

Ο δήμος της Ρώμης έχει δώσει απάντηση σε αυτή την απορία, ανακοινώνοντας ότι διεξάγονται εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εργασίες, που γίνονται υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης Αρχής του Καπιτωλίου και προωθούνται από το Τμήμα Πολιτισμού, είναι απαραίτητες λόγω των φθορών που έχουν πλήξει το μνημείο, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα».

Εισιτήριο για τη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Από τους πρώτους μήνες του 2025, αναμένεται να εισαχθεί ένα νέο σύστημα προστασίας για τη Φοντάνα ντι Τρέβι. Το σιντριβάνι θα περιφραχθεί με διαφανή διαχωριστικά και θα δημιουργηθεί μια υπερυψωμένη «πασαρέλα», που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάζουν κοντά στο νερό. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτήν την πασαρέλα θα είναι περιορισμένη, με ανώτατο αριθμό επισκεπτών. Οι τουρίστες δεν θα μπορούν πλέον να ρίχνουν κέρματα στην «Φοντάνα» γυρισμένοι «πλάτη», αλλά θα πρέπει να τα τοποθετούν σε ειδικό καλάθι, μια διαδικασία που θα είναι ασφαλέστερη αλλά λιγότερο εντυπωσιακή.

Οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό.

Στο μέλλον, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός χαμηλού εισιτηρίου για την είσοδο κοντά στο σιντριβάνι του 18ου αιώνα. Επιπλέον, η πρόσβαση στο μπροστινό μέρος της Φοντάνα ντι Τρέβι θα ρυθμίζεται από υπαλλήλους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Σύντομα, θα απαγορευτεί επίσης η κατανάλωση σάντουιτς και αναψυκτικών στα σκαλιά του σιντριβανιού.

Η παράδοση του κέρματος

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1732 και 1762 και σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi, απεικονίζει την τιθάσευση των υδάτων. Στην εντυπωσιακή πρόσοψη, ο θεός του ποταμού Ωκεανός ιππεύει ένα άρμα με κοχύλια, το οποίο σέρνουν θαλάσσια άλογα, το ένα εκ των οποίων είναι υπάκουο ενώ το άλλο αντιπροσωπεύει την άγρια πλευρά της θάλασσας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι επισκέπτες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Το τελετουργικό αυτό έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Πιστεύουμε στον Έρωτα» και υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη.

@lupoitaly Do you know more facts? ⛲️ #nuovoitalian #fy #italy #learnitalian #italia #rome #roma #fyp #visititaly #visitrome ♬ original sound – ale

Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στον πάτο της Φοντάνα ντι Τρέβι. Από το 2001, τα χρήματα αυτά διατίθενται στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas της Ρώμης, η οποία τα χρησιμοποιεί για να στηρίξει τους φτωχούς και άπορους της πόλης. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση συσσιτίων, καταφυγίων για άστεγους, δωρεάν σούπερ μάρκετ και άλλων προγραμμάτων, καθώς και τη συντήρηση ενός συγκροτήματος που φιλοξενεί γηροκομείο και ιατρείο για τους κατοίκους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο