11 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό τα τελευταία...

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, οι επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν μια σημαντική εργασία στο διεθνές περιοδικό Atmosphere. Η μελέτη αυτή εξετάζει τις τάσεις των βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1991-2020.

Η έρευνα εστιάζει στις μεταβολές της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας θάλασσας για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προήλθαν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η οποία παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 0.6-0.8 °C την ίδια περίοδο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση φτάνει τους 1.2 βαθμούς.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία στην Ελλάδα, η Εικόνα 1 απεικονίζει την τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας από το 1991 έως το 2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων. Από την εικόνα αυτή προκύπτει ότι η συνολική τάση στην Ελλάδα είναι αυξητική, με μέση αύξηση περίπου 0.05 °C ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.5 °C τα τελευταία 30 χρόνια.

Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Η αύξηση αυτή δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου το 0.07 °C ανά έτος, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές να έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη. Η Εικόνα 2 παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες μέσω ιστογραμμάτων για κάθε πόλη.

Για συγκριτικούς λόγους, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0.6-0.8 °C την ίδια περίοδο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση ανέρχεται σε 1.2 βαθμούς.

Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας με σειρά από την μεγαλύτερη προς την μικρότερη.

Πιο θερμός ο Αύγουστος στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α), ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός από το 2010 για τη βόρεια και δυτική Ελλάδα, καθώς και για την Πελοπόννησο. Οι μέσες τιμές των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Αύγουστος, όπως και οι προηγούμενοι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος, παρουσίασε πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα, με εξαίρεση τη Θεσσαλία, που ήταν ο 3ος θερμότερος, ο Αύγουστος καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010, με τον Αύγουστο του 2021 να παραμένει ο θερμότερος.

Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Πηγή: Meteo

Το επόμενο γράφημα κατατάσσει τον μήνα Αύγουστο ανά έτος με βάση τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Ο Αύγουστος του 2024 ήταν εξαιρετικά θερμός, σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) στη βόρεια και δυτική Ελλάδα.

Θετικές αποκλίσεις παρατηρήθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές έως το τέλος του μήνα, κυρίως στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, καθώς και στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, με αποκλίσεις της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, όπου επικρατούσε ο μελτέμι.

Πηγή: Meteo

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια