Ο βαρύς χειμώνας, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας στους πολέμους της, είναι και πάλι παρών. Όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας της Κριμαίας το 1919, η Ρωσία σήμερα, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με δυτικές δυνάμεις. Και οι δύο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Αδόλφος Χίτλερ, όταν επιχείρησαν να υποτάξουν τη Ρωσία, συνάντησαν το ίδιο εμπόδιο: τον σφοδρό χειμώνα.
Σήμερα (14/11), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της συμμαχίας και άλλους δυτικούς εταίρους να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρινκιέβιτς στη στρατιωτική βάση Adazi, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο» κατά της Ουκρανίας.
«Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
Ο Ρούτε τόνισε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και την παραγωγή όπλων, προτείνοντας ένα ποσοστό 2,5% ή 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αντί του επίσημου στόχου του 2% που ισχύει σήμερα.
Ο Ρούτε και ο Ρινκιέβιτς παρακολούθησαν μια άσκηση της πολυεθνικής ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στη Λετονία, με τη συμμετοχή περίπου 3.500 στρατιωτών από 13 χώρες του ΝΑΤΟ, στην άσκηση Resolute Warrior. Η Λετονία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Μόσχας.
Ουκρανία
«Μόνο η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να αποφασίσει αν θα αρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία και πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει από θέση ισχύος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Λετονίας. «Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να παραδίδουμε στην Ουκρανία αμυντική βοήθεια, ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν από θέση ισχύος», πρόσθεσε ο Ρούτε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε επίσης τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία, δηλώνοντας: «Χτίζουμε μια “γέφυρα” με τη διάθεση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και με τη δημιουργία μιας διοίκησης στο Βισμπάντεν, σε συνδυασμό με όλες τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ουκρανία. Όλα αυτά συμβάλλουν στο μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».