Δυστυχώς, τα νέα σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, η κλιματική κρίση και η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να οδηγήσουν στον θάνατο 30 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2100.
Η Γη σε πορεία καταστροφής
Μια νέα μελέτη, που ακολουθεί πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι η Γη είναι σε τροχιά «καταστροφικής» αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους χρησιμοποιώντας προβλέψεις που καλύπτουν την περίοδο 2000-2090, με αξιολόγηση ανά δεκαετία. Η μελέτη αναφέρει ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ακραίες θερμοκρασίες θα αυξηθεί δραματικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στη θνησιμότητα που σχετίζεται με το κλίμα. Ιδιαίτερα, η Νότια και η Ανατολική Ασία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι θάνατοι που σχετίζονται με τις ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να υπερβούν εκείνους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτές οι αλλαγές είναι ήδη ορατές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.
Θάνατοι από την κλιματική αλλαγή
Ο Δρ Andrea Pozzer, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το 2000, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν ετησίως λόγω ακραίων θερμοκρασιών, τόσο από το κρύο όσο και από τη ζέστη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τις πιο πιθανές εκτιμήσεις, αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 10,8 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου επταπλασιάζεται.»
«Όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ετήσιοι θάνατοι το 2000 ανέρχονταν σε περίπου 4,1 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 19,5 εκατομμύρια, δηλαδή πενταπλασιάζεται».
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο Δρ Pozzer. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή αποφασιστικών μέτρων μετριασμού τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι μελλοντικές απώλειες ζωών», πρόσθεσε ο Jean Sciare, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα του Ινστιτούτου Κύπρου.