Αντιδράσεις στη Συμφωνία της COP29
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε «τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια» ετησίως μέχρι το 2035. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες, καθώς και για την υποστήριξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η συμφωνία παρέχει τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε, εκφράζοντας ωστόσο ανάμεικτα συναισθήματα για το περιεχόμενό της. «Ήλπιζα σε ένα πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχιζόμενες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μαζί σας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», πρόσθεσε.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεσμεύτηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις δράσεις της παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζει ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. «Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις κάποιων, η επανάσταση της πράσινης ενέργειας δεν μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Αντίθετα, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «απογοητευτική» και «κατώτερη των προκλήσεων». Παρά τις προόδους που έγιναν, όπως η τριπλή αύξηση της χρηματοδότησης για τις πιο ευάλωτες χώρες, η διάσκεψη του Μπακού υπήρξε «πραγματική αποδιοργάνωση» με έλλειψη ηγεσίας από την αζερική προεδρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν από την Ινδία, κατήγγειλε τη συμφωνία ως «όχι αρκετά φιλόδοξη». «Το ποσό που προτάθηκε είναι απελπιστικά μικρό και αμελητέο», υποστήριξε, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την αζερική προεδρία της COP29.
Αυτή η αναδιατύπωση διατηρεί την αρχική δομή και το περιεχόμενο, προσφέροντας ωστόσο μια πιο κατανοητή και συνεκτική παρουσίαση της πληροφορίας.