11.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚλιματική Κρίση: Απογοήτευση παντού μετά τη διάσκεψη COP29 - «Καμία χώρα δεν...

Κλιματική Κρίση: Απογοήτευση παντού μετά τη διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν ικανοποιήθηκε»

Απογοήτευση για τις υποσχέσεις χρηματοδότησης

Οι δεσμεύσεις των πλουσιότερων χωρών για χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής ακούγονται «κενές» στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι υποσχέσεις τους φαίνεται να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης. Οι χώρες αυτές προσφέρουν χρηματικά ποσά που θεωρούνται πενιχρά, με την Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών να δηλώνει ότι η τελική δέσμευση είναι «πολύ λίγη, πολύ αργά».

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλουσιότερες χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε 300 δισ. δολάρια (238 δισ. στερλίνες) ετησίως. Ωστόσο, η συμφωνία έχει ήδη δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς υπολείπεται του απαιτούμενου ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε στις 03:00 τοπική ώρα της Κυριακής και εκτός από την ετήσια χρηματοδότηση, περιλαμβάνει και προσπάθειες για την άντληση 1,3 δισ. δολαρίων ετησίως από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές μέχρι το 2035.

Δυσκολίες και καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες καθυστέρησαν 33 ώρες και πλησίασαν στην κατάρρευση, με αρκετές χώρες να προσέρχονται με νέες προτάσεις για την κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής του οργάνου του ΟΗΕ για το κλίμα, Simon Stiell, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, λέγοντας: «Καμία χώρα δεν πήρε ό,τι ήθελε και αφήνουμε το Μπακού με ένα βουνό δουλειάς να μένει να γίνει».

Η αντίθεση από τις αναπτυσσόμενες χώρες

Η Leela Nandan από την Ινδία δήλωσε ότι το ποσό που προτείνεται είναι «αβυσσαλέα φτωχό» και «ευτελές», ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Cedric Schuster, τόνισε την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής κρίσης, λέγοντας: «Τα νησιά μας βυθίζονται. Πώς μπορείτε να περιμένετε από εμάς να επιστρέψουμε στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των χωρών μας με μια φτωχή συμφωνία;».

Τα υποσχόμενα κεφάλαια αναμένονται να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Υπήρξε επίσης δέσμευση για τριπλασιασμό των χρημάτων που προορίζονται για την προετοιμασία των χωρών για την κλιματική αλλαγή, καθώς ιστορικά μόνο το 40% της διαθέσιμης χρηματοδότησης κατευθυνόταν προς αυτόν τον τομέα.

Η επίδραση των πολιτικών εξελίξεων

Στην έναρξη των συνομιλιών, η εκλογή του προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε, καθώς ο ίδιος είναι σκεπτικιστής σχετικά με την κλιματική αλλαγή και έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού. Η καθηγήτρια Joanna Depledge από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τόνισε ότι οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες γνωρίζουν ότι ο Τραμπ δεν θα πληρώσει και θα χρειαστεί να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.

Η πρόκληση της μείωσης των ορυκτών καυσίμων

Αντιδρώντας στην υπόσχεση περισσότερης χρηματοδότησης, οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούν ισχυρότερες δεσμεύσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Παρά τις ελπίδες για ενίσχυση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι στο Ντουμπάι, η τελική συμφωνία επανέλαβε απλώς προηγούμενες δεσμεύσεις, κάτι που απορρίφθηκε από πολλές χώρες.

Οι χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντέτειναν σθεναρή αντίσταση στις διαπραγματεύσεις, με εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας να δηλώνει ότι η Αραβική Ομάδα δεν θα αποδεχτεί κείμενα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο